Mediafax.biz Exclusiv

Expur Urziceni în „era“ francezilor de la Sofiproteol: veniturile au urcat la 132 mil. euro

Expur Urziceni în „era“ francezilor de la Sofiproteol: veniturile au urcat la 132 mil. euro

Autor: Gabriel Razi

22.06.2011, 19:14 289

Francezii aufost anul trecut actorii uneia dintre cele mai mari tranzacţii dineconomia locală, plătind 80-85 de milioane de euro pe ExpurUrziceni, o afacere controlată la acea vreme de grupul Alimentaînregistrat în Elveţia. În urma tranzacţiei Sofiproteol a preluat ofabrică de ulei vegetal şi una de biodiesel în cadrul căroralucrează în jur de 500 de persoane.

Producătorul român, cu sediul central înUrziceni, produce uleiul vegetal Ulcom, iar în 2009 a intrat şi pepiaţa biodieselului în urma unei investiţii de 25 de milione deeuro.

Această decizie a cântărit şi mai mult înnegocierile cu grupul francez, mai ales că Sofiproteol este unuldintre cei mai mari producători de biodiesel din Europa.

"Odată cu această achiziţie, Saipol a intratîntr-o regiune cu un mare potenţial de creştere al pieţei deseminţe oleaginoase, iar Expur va beneficia de expertizaindustrială şi comercială a Saipol pe pieţele în care aceasta esteprezentă", se arată într-un raport al grupuluiSofiproteol.

După finalizarea tranzacţiei, Expur a fostintegrată în Saipol, divizia responsabilă cu procesarea seminţelorde rapiţă şi floarea-soarelui din cadrul grupuluifrancez.

O parte din seminţele colectate de Expurajung la fabrica de ulei din Urziceni, în timp ce restul suntfolosite ca materie primă pentru producerea de nutreţuri combinatesau pentru fabrica de biodiesel de la Slobozia.

Fabrica din Urziceni a îmbuteliat anultrecut uleiul produs sub brandurile Ulcom, Marisol sau sub altebranduri private, fiind unul din primii trei jucători în funcţie decifra de afaceri, pe o piaţă evaluată între 350 şi 400 de milioanede euro, potrivit estimărilor ZF.

Unul dintre motivele pentru care grupulfrancez Sofiproteol a decis să investească în România a fostproducţia de biocombustibili.

Fabrica de biodiesel de la Slobozia a Expura produs anul trecut 69.000 de tone, dintr-un maxim de 100.000 detone.

Capacitatea de producţie a fabricii dinSlobozia acoperă o treime din capacitatea totală de 307.000 de tonea pieţei româneşti în 2009, conform informaţiilor Euro BiodieselBoard, un ONG cu sediul la Bruxelles care grupează unii dintre ceimai importanţi producători din UE.

Restul de 200.000 de tone suntproduse de Priobio Lehliu, parte a grupului portughez Martifer, deUlerom Vaslui, companie deţinută de Adrian Porumboiu, şi de UltexŢăndărei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO