Financiar

Broadhurst a cerut retragerea din Prodplast şi acuză firma că a omis să facă publică solicitarea

Autor: Juganaru Monica,

14.10.2010, 09:19 17

"Impactul retragerii este semnificativ, iar cererea Broadhurstnu a fost transmisă Bursei de către conducerea Prodplast. Fondul asolicitat retragerea din acţionariat în 2008, iar în 20 ianuarie2009 au fost realizate tranzacţii de către preşedintele CA, FlorinPogonaru, prin firma Central European Financial Services, dar şi deTudor Ciurezu, care este administrator al firmei, la 1 octombrie2010. Aceste tranzacţii pot induce un risc major de fraudă,persoanele menţionate având acces la informaţia privilegiata deretragere a fondului", a declarat pentru MEDIAFAX, Dan Bărbulescu,în calitate de acţionar al Prodplast.

Pe de altă parte, Bărbulescu acuză şi Bursa de Valori Bucureştide lipsă de transparenţă întrucât fondul a transmis miercuridimineaţă un raport la BVB şi CNVM referitor la retragerea dinacţionariatul Prodplast, însă instituţia nu a publicat anunţul nicidupă închiderea şedinţei de tranzacţionare.

În luna august 2008, acţionarii Prodplast au aprobat divizareaîn două firme, iar societăţii nou înfiinţate, Prodplast Imobiliare,să i se transfere 77,5% din activele producătorului de maseplastice. Prodplast Imobiliare urma să primească terenurile şiclădirile din Bucureşti ale Prodplast, active evaluate la 206,3milioane lei.

Broadhurst a cerut în instanţă anularea hotărârii de divizare,însă cererea a fost respinsă irevocabil. Fondul de investiţiideţine câte 12,7% din acţiunile Prodplast şi ProdplastImobiliare.

Cel mai mare acţionar al Prodplast este omul de afaceri FlorinPogonaru, care controlează în mod indirect peste 33% din acţiuni,în timp ce în cadrul Prodplast Imobiliare acesta are 27,6%.

În acţionariatul celor doua firme se regăseşte şi SIF Oltenia.La Prodplast are o participaţie de 11%, iar în cadrul ProdplastImobliare societatea deţine 17,98%, după ce a cumpărat miercuri unpachet de 6,97% de titluri..

Fondul menţionează în raportul de miercuri că a depus întermenul legal, de 30 zile de la publicarea deciziilor AGA înMonitorul Oficial, o solicitare de retragere din societate, cerândcontravaloarea acţiunilor deţinute la Prodpalst.

Totodată, Broadhurst susţine că Prodplast nu a solicitat numireaunui expert care să determine valoarea acţiunilor, deşi aveaobligaţia legală să o facă, iar fondul a cerut în locul societăţiinumirea unui expert la Oficiul Registrului Comerţului (ORC).

Ulterior, ORC l-a numit pe Viorel Muşat în calitatea de expertcare va efectua expertiza activelor firmei în vederea determinăriipreţului de retragere care va fi plătit acţionarilor minoritaricare nu au fost de acord cu divizarea.

"Considerăm că Prodplast , prin preşedintele CA, FlorinPogonaru, avea obligaţia legală de a înştiinţa printr-un raportcurent piaţa reglementată şi CNVM asupra cererii depuse de către unacţionar semnificativ referitoare la retragerea acestuia dinsocietate şi asupra demersurilor ulterioare privind continuareaprocedurii de retragere", potrivit raportului transmismiercuri.

Pe de altă parte, Broadhurst menţionează că Prosplast aveaobligaţia să constituie provizioane pentru răscumpărareaacţiunilor.

"Aceste provizioane nu au fost constituite şi, în consecinţă,situaţiile financiare ale firmei pentru anii 2008 şi 2009 nureflectă starea corectă şi fidelă a patrimoniului", se mai spune însursa citată.

Totodată, Broadhurst acuză Prodplast că nu a asigurat oinformare corectă a investitorilor şi că a omis să înştiinţezeacţionarii cu privire la răspunsul BVB la cererea de eliberare aunui acord de principiu în vederea admiterii la tranzacţionare atitlurilor Prodplast Imobiliare.

În luna iulie, AGA Prodplast Imobiliare a aprobat listarea pesistemul alternativ de tranzacţionare al bursei de la Sibiu. CNVM aobligat însă, în august, CA să convoace o nouă AGA pentru a stabilipe ce piaţă reglementată se va lista firma, întrucât unii acţionariminoritari au rămas în acţionariat după ce în 2008 au fostîncredinţaţi că titlurile vor fi plasate pe o piaţăreglementată.

Totuşi, la 6 septembrie acţiunile Prodplast Imobiliare au fostlistate pe sistemul alternativ (ATS) de tranzacţionare administratde bursa de la Sibiu.

Ulterior, administratorii Prodplast Imobiliare au convocat la 25octombrie acţionarii pentru a discuta transferul acţiunilorcompaniei de pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei dela Sibiu pe piaţa reglementată a aceluiaşi operator de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO