Mediafax.biz Exclusiv

Fondurile de investiţii au cumpărat FP de 60 mil. euro

Autor: Roxana Pricop

15.03.2011, 00:00 9

De la listarea Proprietatea din 25ianuarie, investitorii instituţionali şi-au consolidat vizibilprezenţa în acţionariatul FP cumpărând circa 3% din capital,respectiv 420 de milioane de titluri, de la acţionarii persoanefizice.

Lafinele lunii februarie, fondurile străine şi locale de investiţiialături de SIF-uri au ajuns astfel să deţină cumulat 23,6% din FP.Statul român a rămas cel mai mare acţionar cu 36,79% dinFP.

Fondurile străine de investiţii sunt cei mai importanţiacţionari instituţionali ai Proprietatea, cu o participaţiecumulată de 18%, restul de 5,5% din FP fiind pe mâinile SIF-urilor,ale fondurilor româneşti de pensii şi de acţiuni. În lunafebruarie, participaţia acţionarilor persoane fizice a scăzut cu3%, până la 39,5%, fapt ce confirmă ipoteza că principaliivânzători pe acţiunile FP au fost acţionarii privaţi care fie auprimit titlurile FP drept compensaţie pentru imobilele confiscatede regimul comunist, fie au cumpărat titlurile FP de pe piaţa griîn urmă cu câţiva ani şi au profitat de preţurile mai mari aduse delistare pentru a-şi marca profiturile.

Cumpărători pe acţiunile FP au fost fondurile străine deinvestiţii. Nou-intrate în acţionariatul FP, după listarea din 25ianuarie, au fost fondul BlackRock Frontier Investment Fund, fondulestonian Avaron sau cel canadian Manulife Emerging EasternEurope.

"Investitorii străini vor deveni majoritari la Proprietateaîntr-un orizont mediu de timp, pentru că în România nu existăinteres, cultură şi nici bani pentru investiţii la Bursă din parteapopulaţiei. Dacă investitorii de tip retail ar fi fost interesaţide bursă şi ar fi venit cu bani în fondurile de acţiuni româneşti,acestea ar fi putut cumpăra pachete importante de acţiuni la FP.Acest lucru nu s-a întâmplat însă, astfel că putem numără pedegetele de la o singură mână investitorii instituţionali româniprezenţi în acţionariatul Fondului. Este mai mult decât evident căbanii nou-intraţi în Fond provin din afara graniţelor", a spus DanPopovici, director de investiţii la societatea OTP AssetManagement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO