Mediafax.biz Exclusiv

FP este noua ţintă a fondurilor de investiţii străine cu cele mai mari expuneri pe Bursă

FP este noua ţintă a fondurilor de investiţii străine cu cele mai mari expuneri pe Bursă

Autor: Roxana Pricop

02.02.2011, 19:00 33

Companiile deadministrare ING Investment Management, Middle Europe Investments,EFG Eurobank alături de Alpha Asset Management sunt, prin intermediul fondurilor din portofoliu, printre cei mai mari investitoriinstituţionali străini de la Bursa din Bucureşti.

La finele anului trecut, plasamentele localeale fondurilor ING Romanian Equity, MEI Romanian and BulgarianFund, Bancpost Balanced-Active Fund şi Alpha Ro Foreign BalancedFund se ridicau la 235,6 mil. lei (56 mil. euro), valoare foarteapropiată de plasamen tele în acţiuni româneşti ale tuturor celor57 de fonduri mutuale locale.

Acţiunile din sectorul energetic şiutilităţile (Transgaz, Transelectrica, Petrom) alături de acţiunile bancare (BRD şi Banca Transilvania) au atras cele maiconsistente investiţii din partea celor patru fonduri, însăutilităţile au fost cele care a făcut diferenţa larandamente.

"Fondul Alpha Ro Foreign Balanced a obţinutun randament de 7,3% în euro (9,5% în lei - n.r.) în 2010 şi a fostal doilea cel mai bun fond mutual din Grecia la categoriasa.

Principalul motor de creştere a fost solidaperfor manţă înregistrată de acţiunile Trans gaz, Transelectrica şiPetrom, precum şi buna performanţă adusă de obligaţiunile cumaturita te mi că emise de Guvernul român", a spus Di mitriTamvakas, senior fund manager la com pania Alpha Asset Managementcu sediul la Atena. Peste jumătate dintre activele nete de 12 milioa ne de euro ale fondului Alpha erau inves tite în acţiuniromâneşti la finele anului trecut.

Fondul de acţiuni ING Romanian Equity estecel mai performant cu un randament de 18,4% în lei în 2010,creştere peste avansul de 18,3% înregistrat de cel mai bun fondmutual local - Omninvest. Fondul ING este înregistrat la Luxemburg,e administrat de manageri români şi investeşte pe pieţele dinRomânia (pes te 50% din active), Ungaria, Polonia şiCehia.

"La nivel sectorial, randamentul din 2010 afost influenţat în mod pozitiv de expunerea mai mare pe sectorul deutilităţi din România, concomitent cu o expunere redusă pe sectorulfinanciar", a spus Vlad Deliu, analist la ING InvestmentManagement.

Nu toate fondurile au încheiat anul 2010 peplus, fondul de acţiuni MEI Romanian and Bul ga rian Fund,recunoscut prin strategia de a investi în companii listate pe piaţaRASDAQ şi în SIF-uri, a pierdut 7,5% în euro. La finele anuluitrecut, fondul avea o expunere de peste 75% din activele net de15,1 milioane de euro pe piaţa locală, restul fiind alocat pieţeide acţiuni din Bulgaria.

Pentru 2011, administratorii străini suntopti mişti, speră la redresarea economiei româneşti şi au luat învizor acţiunile Fondului Pro prietatea, unii dintre aceştiaconstruindu-şi deja poziţii la Fond.

"Am investit deja în FP aproximativ 2,5% dinactivele fondului Alpha Foreign Balanced Fund şi intenţionăm săcreştem gradual expunerea pe acţiuni FP până la peste 8%. Suntemîncrezători în administrator şi în viitorul Fondului. ListareaFondului este un eveniment important pentru piaţa de capital dinRomânia, dar trebuie să luăm în calcul faptul că există riscul cainvestitorii să îşi reducă expunerea pe alte companii listate", aadăugat Tamvakas.

De asemenea, în urmă cu o săptămână, AdrianTănase, director de investiţii la ING Investment Management, afirmaîn cadrul unei dezbateri organizate de ZF pe tema listării FonduluiProprietatea că acţiunile FP sunt un plasament interesant, iar oeventuală investiţie a fondului ING Romanian Equity va avea loc înfuncţie de evoluţia preţului acţiunii FP la Bursă.

Nici fondurile mutuale din Bulgaria nu auputut sta deoparte de Fondul Proprietatea.

Karoll Capital Management, printre cei maiimportanţi manageri de fonduri din Bulgaria, a investit în FP prinintermediul unui fond destinat Ofertelor Publice Iniţiale deacţiuni din regiune.Aproape 8% din activele de 2,8 mil. euro ale fondului AdvanceIPO Fund erauplasateîn acţiuni FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO