Mediafax.biz Exclusiv

Generali Asigurări: Salariul mediu brut în companie este de 4.000 de lei

Generali Asigurări: Salariul mediu brut în companie este de 4.000 de lei

Autor: Adelina Mihai

21.01.2011, 09:54 1373

Salariulmediu brut în cadrul companiei a fost de 4.000 de lei (2.806 leinet - n.red.) în 2010. Pachetul de beneficii mai cuprinde, pe lângăasigură rile şi pensiile private oferite angajaţ ilor, tichete demasă şi abonamente medicale, o primă de Paşti în cuantum de 350 delei şi o primă acordată la data naşterii angajatului, în valoare de500 de lei", a spus Lidia Marin, şef serviciu resurse umane încadrul Generali Asigurări, companie controlată de grupul italian cuacelaşi nume.

Salariul mediu net în asigurări afost de 2.618 lei în luna noiembrie a anului trecut, fiind de pestedouă ori mai mare decât salariul mediu net pe economie, potrivitdatelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Salariileangajaţilor din asigură ri sunt comparabile cu cele din industriaIT sau a tutunului, care sunt în ultimii ani în topul celor maibine plătiţi salariaţi din economie.

Începând cu acest an, compania vaoferi şi o primă de Crăciun în valoare de 350 de lei, pe lângăbonusurile anuale de performanţă, care ajung, în medie, până lavaloarea de unul sau două salarii. Pe lângă acestea, în pachetul debeneficii al salariaţilor Generali Asigurări mai există şisporurile de vechime, care pot ajunge până la 25% din salariul debază dacă angajatul şi-a petrecut mai mult de 15 ani în companie,potrivit reprezentanţilor companiei.

Italienii au dat creşterisalariale sub inflaţie şi caută 40 - 50 de oameni

Generali Asigurări a făcut anultrecut o creştere salarială de 3%, iar din luna ianuarie a acestuian a aplicat un procent similar de creştere salarială. În medie,anul trecut salariile din mediul privat au crescut cu 4,3%, darangajaţii nu au resimţit majoră rile salariale în puterea reală decumpărare, întrucât inflaţia de aproape 7,7% a indicat de fapt ocreştere negativă, potrivit studiului salarial şi de beneficiiPayWell România 2010, realizat de firma de audit şi consultanţăPricewaterhouseCoopers (PwC) România. Acelaşi studiu, realizat peun eşantion de 150 de companii multinaţionale, a măsurat intenţiilede creşteri salariale pentru 2011 şi a concluzionat că, în cazulunei inflaţii de 8% (acum este de 7,96%), creşterile salarialereale vor fi din nou negative.

"Nu am redus numărul de angajaţişi nici salariile, din contră. În 2010 am crescut efectivul depersonal cu 10% şi estimăm o creştere similară a numărului deangajaţi şi pentru acest an. Căutăm oameni de vânzări, în specialpentru zona de management, product development, IT, dar şi pentruzona de actuariat", a spus Ales Tausche, expatul de origine cehăcare este din 2008 HR Director în cadrul GeneraliAsigurări.

În primele nouă luni din 2010,compania a înregistrat un volum total de prime brute subscrise(indicatorul care arată volumul afacerilor unei companii deasigurări) de 335,9 milioane de lei(80 mil. euro), în scădere cu 9% faţă deperioada similară din 2009. Anul trecut a fost primul în carejucătorii de pe piaţa asigurărilor au înregistrat scăderi, uniidintre ei confruntându-se cu un declin de două cifre.

Piaţa asigurărilor a scăzut cu5,05% în primele nouă luni din 2010, ajungând la valoarea de 6,3miliarde de lei (1,5 mld. euro).

Actuarii, cel mai greu derecrutat

Angajaţii din asigurări auresimţit efectele crizei încă din 2009, primul an în careasigurătorii au făcut restructurări masive, unii renunţând chiar şila jumătate din angajaţi, potrivit datelor publicate de companii şia celor furnizate de Oficiul Naţional al RegistruluiComerţului.

O statistică a ZF arată că celemai mari zece companii de asigurări şi-au redus numărul de angajaţi cu 1.400 de persoane în cursul anului 2009, adică cu 10% dintotal, în încercarea de a mai reduce din costuri odată cu scădereaafacerilor. Deşi de pe piaţa serviciilor financiare au dispărut4.000 - 5.000 de angajaţi în ultimii doi ani, proveniţi în specialdin sectorul bancar, asigurătorii se confruntă în continuare cudificultăţi la recrutare, pentru că unele poziţii sunt reglementatefoarte strict prin legislaţ ie. "Pe piaţa asigurărilor sunt cerinţefoarte stricte care trebuie respectate, ceea ce creează presiunepentru oamenii din departamentul de HR.

În prezent, căutăm candidaţipentru poziţia de actuar, una dintre poziţiile cel mai greu derecrutat.

În ultimii doi ani au avut locmai multe fuziuni pe piaţa de asigurări, dar plaja de candidaţi eaceiaşi, pentru că angajaţii sunt aceiaşi", afirmăMarin.

Pentru a putea ocupa o poziţie deactuar, una din cele mai bine plătite funcţii dintr-o companie deasigurări, pentru care salariul net depăşeşte 1.000 de euro,candidaţii trebuie să aibă cel puţin trei ani de experienţă îndomeniul asigurărilor, să aibă studii în economie, matematică sauinginerie şi un masterat recunoscut în asigurări (cum este celoferit de Academia de Studii Economice) sau la alte instituţii dinstrăinătate. La aceste cerinţe, se adaugă certificarea şiînscrierea în Registrul Actuarilor, gestionat de Comisia deSupraveghere a Asigurărilor.

"Candidaţii care nu-şi găsesc unloc de muncă trebuie să fie foarte atenţi la ofertele existente pepiaţă. Pentru o poziţie deschisă ne trezim cu 600 de candidaţi carenu citesc cu atenţie descrierea jobului şi nu au pregătireanecesară pentru ocuparea acestor funcţii", mai spuneMarin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO