Mediafax.biz Exclusiv

Guvernul va avea dreptul să respingă ofertele cu un preţ "neobişnuit de scăzut" pentru contracte PPP

Autor: Dinca Thomas

11.04.2011, 16:34 6

Prevederea a fost inclusă într-un proiect de ordonanţă deurgenţă obţinut de MEDIAFAX şi care modifică Legea parteneriatuluipublic-privat, după ce Comisia Europeană a atenţionat autorităţilede la Bucureşti că textul acestei legi încalcă normele UE îndomeniu.

"În cazul în care un ofertant depune o ofertă cu un preţneobişnuit de scăzut, partenerul public are dreptul să odescalifice, dacă în urma analizei unor detalii solicitate în scrisde la ofertant aceasta nu este susţinută din punct de vederetehnic, financiar, logistic ori nu corespunde din alte puncte devedere stabilite de către partenerul public prin anunţul deselecţie", se arată în document.

Proiectul nu include şi definiţia preţului considerat"neobişnuit de scăzut", dar legislaţia în vigoare privindachiziţiile publice tratează o astfel de ofertă în raport cu ceeace urmează să fie furnizat, executat sau prestat, atunci cândpreţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 85% din valoareaestimată a contractului.

În document mai este stabilit că, în cazul nefinalizăriidiscuţiei cu niciunul dintre investitorii care au depus ofertepentru un contract de parteneriat public-privat, autoritateapublică are dreptul la reluarea întregii proceduri, chiar şi curefacerea studiului de prefezabilitate.

Investitorii vor fi selectaţi prin procedură deschisă(desfăşurată într-o singură etapă, în care orice investitoriinteresat poate depune o ofertă) sau prin dialog competitiv (carese desfăşoară în două etape, în care ofertele sunt depuse doar decătre investitorii selectaţi în urma evaluării scrisorii deintenţie).

Procedura deschisă sau de dialog competitiv va putea fifinalizată chiar dacă este depusă o singură ofertă, dacă suntrespectate cerinţele minime din anunţul de selecţie.

Toate aceste modificări sunt explicate prin faptul că DirecţiaGenerală Piaţă Internă şi Servicii a Comisiei Europene a atrasatenţia autorităţilor române că actuala lege a parteneriatuluipublic-privat, în vigoare din octombrie 2010, este în contradicţiecu normele UE şi a solicitat remedierea de urgenţă a problemelor deneconformitate.

"Neadoptarea unor măsuri urgente pentru modificareadispoziţiilor legale privind parteneriatul public-privat poate aveaca efect declanşarea procedurii de infringement de către ComisiaEuropeană, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-oamânarea/întârzierea implementării unor proiecte de investiţiimajore", se atenţionează în proiect.

Documentul relevă că România a fost notificată de către ComisiaEuropeană asupra necesităţii modificării Legii parteneriatuluipublic-privat la începutul lunii februarie şi are la dispoziţie 70de zile pentru a încheia această fază, termenul limită fiind 15aprilie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO