Mediafax.biz Exclusiv

Herghelegiu, PayU: Piaţa de plăţi online cu cardul va creşte cu peste 25% în acest an

Herghelegiu, PayU: Piaţa de plăţi online cu cardul va creşte cu peste 25% în acest an

Piaţa de plăţi online

Autor: Adrian Seceleanu

26.01.2012, 19:21 310

Volumul total al plăţilor generate online în România, de la plata cu cardul pe internet până la comenzile făcute online şi plătite la livrare cu cash, este de peste un miliard de euro pe an, a declarat într-un interviu pentru ZF Cristian Herghelegiu, Country Manager al PayU România, cel mai mare furnizor de soluţii integrate de plată online de pe piaţa locală.

Această sumă de peste un miliard de euro este cea care poate genera creşteri ale businessului pentru furnizorii de plăţi online de pe piaţă, odată cu migrarea consumatorilor de la plăţile cu cash la livrarea produsului la cele făcute online, cu cardul.

"Piaţa totală de unde pot eu să cresc, de unde pot eu să aduc o creştere în companie are, din punctul nostru de vedere, o valoare de peste un miliard de euro pe an în condiţiile în care piaţa din România nu şi-a atins nici pe departe potenţialul real. Această cifră de un miliard de euro include tot ceea ce înseamnă plată cu mecanisme electronice, sau non electronice de genul cash on delivery, generate de businessuri online - nu neapărat de magazine online. Suma include de la jucători precum eMag până la orice facturi, călătorii."

Din această sumă de un miliard de euro, doar o mică parte este reprezentată însă de plăţile cu cardul realizate online. Anul trecut volumul comerţului electronic cu plata online cu carduri bancare a înregistrat o creştere de 24% faţă de anul anterior, ajungând la valoarea de 158,9 milioane euro, conform datelor furnizate de procesatorul Romcard, iar prin platforma PayU a fost procesat un volum de plăţi online cu cardul de 138,8 milioane de euro.

Cifra nu reflectă însă toate plăţile făcute online cu carduri bancare în România, în condiţiile în care pe piaţă activează şi alţi procesatori. Unul dintre ei este firma locală Netopia care furnizează împreună cu banca turcească Garanti serviciul de plăţi MobilPay şi care a înregistrat anul trecut 1,4 milioane de tranzacţii cu o valoare de peste 40 mil. euro.

La cât se ridică toată piaţa? Suma depăşeşte 300 de milioane de euro, estimează Herghelegiu.

"Sunt nişte sute de miloane de euro care sunt bani generaţi prin site-uri şi prin businessuri online - în total este vorba de 345 de milioane de euro. Este evaluarea noastră, care include toţi jucătorii interni şi externi. În această cifră intră băncile turceşti care procesează pe gateway-uri din Turcia şi restul băncilor din România care procesează pe singurul gateway local. Ceea ce nu vedem în cifra publicată de Romcard, în acele 158,9 de milioane de euro, sunt de fapt: Credit Europe Bank şi un al doilea jucător, Garanti Bank. Cei doi jucători nu se văd în aceste cifre. În afara acestor jucători vorbim şi de procesatorii externi - un exemplu straniu este Tarom, compania noastră naţională, care lucrează cu procesatori externi şi nu cu jucători din România. Acestea sunt companii / procesatori care nu au raportat niciodată date despre România", a declarat şeful PayU.

Piaţa plăţilor online din România - unde Bucureştiul reprezintă aproximativ 80% din totalul tranzacţiilor, este încă mult în urma celorlaltor ţări din regiune astfel că evoluţia nu are cum să fie altfel decât pozitivă, de creştere.

"Vedem o creştere a pieţei (a volumelor totale) din România cu 25%, iar noi la PayU estimăm o creştere şi mai mare." Creşterea va fi generată atât de avansul natural al pieţei, cât şi de introducerea unor servicii noi, afirmă reprezentantul PayU România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO