Mediafax.biz Exclusiv

Introducerea managementului privat la companiile de stat nu va rezolva în totalitate problema, spune Roland Berger

Autor: Adelina Mihai

11.10.2011, 12:39 132

"Pe lângă experienţa managerilor din privat, competiţia şi vânzarea unor părţi din acţiunile companiilor către investitorii privaţi sunt elementele care au funcţionat pentru aducerea pe profit a Poştei germane", a explicat el.

Roland Berger a câştigat alături de firma daneză de executive search Pedersen & Partners şi de avocaţii de la NNDKP (Nestor) prima licitaţie din proiectul prin care Ministerul Economiei vrea să introducă management privat la companiile mari de stat.

Consultantul a subliniat că sistemul administraţiei publice dintr-un stat poate fi restructurat într-o perioadă de la trei la cinci ani.

În Germania, spre exemplu, numărul de angajaţi din sectorul public s-a redus cu 30% prin reorganizare, concedieri, privatizarea unor servicii şi introducerea unor sisteme IT, prin instruirea profesională a angajaţilor şi prin îngheţarea angajărilor pentru o anumită perioadă.

Potrivit ultimei scrisori de intenţie convenită de FMI cu Guvernul român, în acest an ar urma să fie numiţi manageri privaţi la nouă companii de stat, urmând ca anul viitor lista acestor companii să fie suplimentată cu şase societăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO