Mediafax.biz Exclusiv

Investitorii de pe Bursă trag la dividende: companiile cu cele mai valoroase dividende au şi cele mai mari creşteri

Investitorii de pe Bursă trag la dividende: companiile cu cele mai valoroase dividende au şi cele mai mari creşteri

Autor: Andrei Chirileasa

23.03.2011, 19:00 88

Apcarom, controlată de grupul austriacVoestalpine, a anunţat pentru anul trecut un profit net în scăderefaţă de 2009, dar a decis ca să distribuie în acest an şi profituldin 2009 odată cu profitul din 2010, astfel că valoareadividendului brut este cea mai mare din istoria companiei, de 0,22lei/acţiune. În urmă cu o lună, înainte de a fi publicatăpropunerea de dividend, acţiunile APC se tranzacţionau la 0,61 lei.Între timp, preţul acestora s-a dublat.

O evoluţie puternică au înregistrat şititlurile Zentiva (SCD), controlată de grupul francezSanofi-Aventis, care a propus pentru prima dată de la listaredistribuirea de dividende, după ce anul trecut a realizat un profitrecord.

Şi Zentiva va distribui acţionarilor atâtprofitul de anul trecut, cât şi rezervele constituite dinprofiturile anilor precedenţi, ceea ce a urcat valoareadividendului la 0,3 lei, circa 30% din preţul acţiunilor de peBursă din urmă cu o lună. După anunţarea dividendului, acţiunileZentiva au crescut cu 50%. Ieri, titlurile SCD au câştigat 15% pefondul unor tranzacţii de 2,35 mil. lei, mult peste media zilnică aacestor titluri.

"E clar că atunci când o societate dădividende reprezentând 20-30% din preţul acţiunii intri să cumperi.Intră cei care vânează dividendele, dar intră şi speculatori,pentru că atunci când valoarea dividendului e atât de mare, deobicei şi ceilalţi indicatori de evaluare sunt atractivi", spuneOctavian Dragolea, şeful agenţiei din Bucureşti a firmei debrokeraj IFB Finwest.

Brokerii avertizează însă că acţiunile careînregistrează astfel de creşteri ascund şi riscuri pentruinvestitori, putând înregistra corecţ ii puternice, mai ales dupătrecerea datei de înregistrare pentru distribuţia de dividende,când investitorii îşi refac calculele, iar acţiunile îşi caută noiniveluri de echilibru.

"După data ex-dividend se înregistrează deobicei corecţii. Depinde însă şi ce vor raporta companiile pentruprimul trimestru. Dacă vor raporta afaceri în creştere, atuncicorecţiile nu vor fi ample", credeDragolea.

Şi SIF-urile au înregistrat în ultima lunăcreşteri semnificative, în condiţiile în care cele cinci societăţide investiţii financiare au anunţat că vor distribui dividende curandamente cuprinse între 5% şi 6,5%. SIF-urile au fost mai vânateîn ultima perioadă decât acţiunile BRD, Petrom sau cele aleFondului Proprietatea, unde valoarea dividendelor este mult mairedusă.

Şi acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) au închisieri cu o creştere de 2,7%, după ce au înregistrat un avans chiarşi de peste 4% pe parcursul şedinţei de tranzacţionare. Cu o ziînainte, compania a anunţat că va distribui un dividend record de28,77 lei/acţiune, randamentul dividendului fiind de peste10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO