Mediafax.biz Exclusiv

Licitaţie MCSI pentru dezvoltarea unui sistem informatic de emitere a actelor de stare civilă

Autor: Adrian Dumitrache,

08.12.2010, 15:40 50

Contractul este parte a proiectului "Economia bazată pecunoaştere", demarat în 2004, a cărui finanţare este asiguratăprintr-un împrumut de 60 milioane de dolari acordat României deBanca Mondială. Contractul de împrumut a fost semnat în decembrie2005, pe o perioadă de 17 ani, în primii cinci ani statul românurmând sã achite doar sumele aferente dobânzii.

Costul total al proiectului se ridică la 69,4 milioane dedolari, contribuţia Guvernului fiind de 9,4 milioane de dolari.

Una din fazele Proiectului s-a încheiat în 2007 şi a vizatînfiinţarea de reţele informatice în 246 de localităţi, după ce, în2006, au fost informatizate nouă localităţi în cadrul unui proiectpilot. Licitaţia pentru proiectul pilot a fost câştigată de Orangeşi consorţiul format din Romsys şi AccessNet International,valoarea totală a contractelor ridicându-se la 1,11 milioane dedolari.

Lucrările de informatizare a celor 246 de localităţi au fostatribuite în urma unei licitaţii internaţionale consorţiilorformate din Romtelecom şi Sysware International - 20,5 milioane dedolari şi respectiv S&T România-AccessNet International - 2,8milioane de dolari.

Potrivit anunţului de participare publicat în Monitorul Oficial,câştigătorul licitaţiei va dezvolta un portal de informaţii şi vafurniza echipamente şi servicii IT şi aplicaţii software necesarefuncţionării la nivel naţional a sistemului informatic de emitereaa actelor de stare civilă.

Portalul va avea o secţiune publică, cu informaţii specifice destare civilă şi de servicii pentru persoane sau instituţii, carevor avea la dispoziţie instrumente sigure de acces, şi o secţiuneprivată, care va permite funcţionarilor publici locali responsabilicu activităţile de stare civilă să gestioneze aceste procese.

De asemenea, ofertantul câştigător va furniza şi instalaechipamente IT şi aplicaţii software (câte un PC, o imprimantă, unscanner şi un router) pentru funcţionarea sistemului informatic încele 255 comunităţi locale din cadrul proiectului "Economia bazatăpe cunoaştere".

"În plus, câştigătorul licitaţiei va furniza servicii deinstalare, configurare şi integrare echipamente IT şi aplicaţiisoftware, de asistenţă tehnică şi hotline (call-center) pentruasistarea utilizatorilor din cele 255 comunităţi şi de asistenţătehnică pentru instalare şi integrare software pentru un numărsuplimentar de 150 comunităţi locale, precum şi servicii deinstruire pentru 255 utilizatori autorizaţi, 15 administratori desistem şi 50 experţi în asistenţă tehnică", se spune în anunţ.

La licitaţie pot participa ofertanţi care în ultimii trei ani auînregistrat o cifră de afaceri medie de cel puţin 21 milioane dedolari (sau echivalent). Toate ofertele vor fi însoţite de oscrisoare de garanţie bancară de participare la licitaţie în sumăde 120.000 de dolari.

Licitaţia fiind supusă procedurilor de achiziţii ale BănciiMondiale, anunţul de participare nu precizează valoarea estimativăa proiectului.

Sistemul va fi dezvoltat în colaborare cu MinisterulAdministraţiei şi Internelor care va prelua la final, dupăacceptanţa operaţională, administrarea acestuia.

"La finele proiectului, toate primăriile din cele 255localităţi, plus 150 de oraşe, reprezentând circa 50% din populaţiaRomâniei, vor avea obligaţia, într-un anumit interval de timp, săînregistreze toate operaţiunile specifice activităţii de emitere aactelor de stare civilă prin intermediul acestui sisteminformatic", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Biroului depresă al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale(MCSI).

În sfera actelor de stare civilă intră certificatul de naştere,de căsătorie şi de deces.

"Practic, toate operaţiunile de emitere, anulare, modificare,rectificare sau completare a actelor de stare civilă şi amenţiunilor vor fi administrate prin intermediul acestui sisteminformatic, care va deveni operaţional în anul 2012", au mai spussursele citate.

Potrivit MCSI, cetăţenii din cele peste 400 de localităţi vorputea solicita, prin completarea online a unei cereri, efectuareaunei operaţiuni specifice activităţii de emitere a actelor de starecivilă. Ulterior, cererea va intra în circuitul de avizare, iarsolicitantul va fi informat despre data când va putea să ridiceactul de stare civilă care a făcut obiectul cererii.

"În susţinerea cererii, solicitantul va putea să transmită, înformat electronic, copii după diverse acte de identitate sau destare civilă, evitându-se astfel efectuarea unei deplasări inutilela primărie", au explicat reprezentanţii MCSI.

Anunţul de participare nu precizează valoarea estimativă aproiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO