Mediafax.biz Exclusiv

Lukoil acceptă provocarea Mării Negre şi continuă căutarea de aur negru la mare adâncime. Şi vântul îi atrage pe ruşi

Lukoil acceptă provocarea Mării Negre: Vom investi până la 300 mil. $ în explorare

Autor: Roxana Petrescu

06.10.2011, 00:06 522

Riscurile sunt enorme, existând o şansă din cinci de a descoperi ceva, costurile pe măsură, dar ruşii spun că pariul face sens în contextul în care-şi doresc întărirea poziţiei din sud-estul Europei.

"Mai aşteptăm avizul din partea Ministerului Justiţiei şi apoi emiterea hotărârii de guvern pentru a ne putea apuca de lucru în Marea Neagră. Avem două perimetre, cu o suprafaţă de circa 2.000 de kilometri pătraţi, în care doar în faza de exploare investiţiile vor ajunge la circa 200-300 de milioane de dolari. Această fază ar putea dura mai bine de trei ani", spune Constantin Tampiza, fostul director general al Lukoil România, actualul reprezentant local al preşedintelui grupului rusesc, Vagit Alekperov. În această fază de explorare, de obicei are loc o cercetare amănunţită a perimetrului respectiv.

Dacă informaţiile culese indică faptul că acolo s-ar putea afla posibile zăcăminte de hidrocarburi, pasul următor este forarea unei sonde de explorare, o astfel de unitate putând ajunge şi la 100 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO