Mediafax.biz Exclusiv

Maghiarii de la OTP discută cu RBS preluarea sucursalei locale

Autor: Liviu Chiru

01.05.2011, 19:40 714

"Negocierile nuse poartă la nivel local, ci direct între sediile centrale, laBudapesta şi Amsterdam. Încă nu a fost derulat un proces dedue-diligence, mai întâi va fi înaintată o ofertă preliminară depreţ apoi se vor face evaluările", au comentat pentru ZF surse dinpiaţa financiară.

Oferta de preţ ar urma să fieprezentată în circa două săptămâni.Reprezentanţii celor două bănci nu aucomentat ieri până la închiderea ediţiei acesteinformaţii.

Maghiarii au anunţat încă de anultrecut planuri de a achiziţiona o bancă în România, în condiţiileîn care subsidiara lor este un jucător de talie medie, cu active de3,9 mld. lei (aproape un miliard de euro la cursul actual),plasându-se pe locul 17 în ierarhie.

Anul trecut maghiarii ar fi fostîn discuţii cu omul de afaceri Ilie Carabulea, pentru preluareaBăncii Carpatica, au afirmat la acel moment surse din piaţă.Carabulea a respins însăinformaţiile, iar tranzacţia nu a avut loc.

OTP a intrat în România în 2004, prinachiziţia unui jucător de mici dimensiuni - RoBank. Deşi au anunţatiniţial planuri ambiţioase de dezvoltare, maghiarii nu au reuşit sătreacă de jumătatea clasamentului, fiind penalizaţi de întârziereacu care au intrat în cursa dezvoltării pe retail şi lipsa uneireţele teritoriale extinse.

Britanicii de la RBS au intrat în România în2008, când au preluat filiala locală a olandezilor de la ABN Amro,în cadrul unei tranzacţii la nivel interna ţional. ABN Amro Româniaera la acel moment un jucător de top zece, cu o poziţie foarteputernică în segmentul corporate.

La sfârşitul anului trecut, RBS România erape poziţia a 13-a în sistem, cu active de 6,1 mld. lei (1,5 mld.euro la cursul actual). Britanicii au încercat să vândă filialalocală în 2009, însă nu au găsit un cumpărător care să plă teascăun preţ acceptabil.

Sandor Csanyi, şeful grupului OTP, a anunţatla sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Adunării Generale aAcţionarilor, că intenţionează să întărească prezenţa pe mai multepieţe din regiune.

"În România avem deja o ţintă de achiziţie,o bancă ceva mai mare decât filiala noastră", a spusCsanyi.

Aflat la conducerea OTP de aproape undeceniu, Csanyi le-a spus acţionarilor că singurul lucru pe care îlregretă este că a încercat să facă extinderea pe pieţeleinternaţionale prin achiziţia de bănci mici, care s-au doveditcostisitor de dezvoltat.

"Vrem să facem o achiziţie în România princare să ajungem la o dimensiune care să asigure o profitabilitatesustenabilă", a spus pentru ZF Laszlo Wolf, director generaladjunct al grupului OTP, responsabil de operaţiunileinternaţionale.

El nu a precizat niciun detaliu privindposibila ţintă de achiziţii, menţionând doar că mai multe date vorfi disponibile în două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO