Mediafax.biz Exclusiv

Marile companii s-au mişcat rapid pentru a se retehnologiza cu fonduri europene de milioane de euro

Marile companii s-au mişcat rapid pentru a se retehnologiza cu fonduri europene de milioane de euro

Autor: Gabriel Razi

24.05.2011, 19:20 780

Până în prezent banii europeniatraşi prin programul operaţional creşterea competitivităţiieconomice (POS CCE) a adus în România 341 mil. euro, doar 12,2% dintotalul disponibil. Programul, alături de programul operaţionaldezvoltarea resurselor umane (POS DRU), este extrem de important,în condiţiile în care banii atraşi prin acest program intră directîn economie.

La sfârşitul lunii aprilie pentru POS CCEerau depuse 8.500 de proiecte, dintre care numai 1.708 (20%) auobţinut contractele de finanţare.Faţă de luna decembrie a anului trecut,plăţile efectuate în cadrul acestui program au crescut cu 400 mil.lei (98 mil. euro), ridicând nivelul absorbţiei cu circa 3procente. Până în 2013, cu ajutorul fondurilor de 2,5 mld. eurodisponibile prin POS CCE România trebuie să crească productivitateacompaniilor care operează pe piaţa locală pentru a se apropia denivelul celor din vestul Europei.

Dacia, Elvila sau Alro Slatina auluat fonduri UE prin POS CCE

Între companiile de top care auluat bani europeni pentru investiţii se numără principalul jucătorde pe piaţa auto, Dacia-Renault, dar şi firme cu capital autohtonprecum Elvila, deţinută de omul de afaceri Viorel Cataramă sau AnaImep, controlată de George Copos. Marile companii din România auapelat în ultimii ani la realizarea de investiţii cu ajutorulfondurilor europene, în condiţiile în care criza economică mondialăa stăvilit atât valul de fonduri pentru investiţii care veneau dinstrăinătate de la companiile-mamă, cât şi apetitul băncilor pentrua acorda uşor finanţări de milioane de euro.

"Finanţările nerambursabile depind defiecare beneficiar. Tabloul din prezent nu este favorabil, însăavem semne clare de evoluţie atât la nivel de contractare, cât şila nivel de plăţi", a declarat ieri Călin Istrăţoiu, directorulgeneral al Autorităţii de Management POS CCE, în cadrul unuiseminar de profil.

Automobile Dacia a luat aproape 5 mil. eurodin banii europeni pentru a fabrica un nou bloc motor, Alro Slatinaa primit o finanţare nerambursabilă de peste 4 mil. euro pentru ainvesti în utilaje pentru finisarea aluminiului, iar una dintrecompaniile lui George Copos, Ana Imep, a luat 1,3 mil. euro pentrua-şi mări capacitatea de producţie.

Omul de afaceri George Copos spune căproiectul european din POS CCE luat de Ana Imep a fost implementatcu ajutorul unei echipe din companie.

"Avem oameni specializaţi, piaţa motoareloreste o piaţă specială. Vom vedea dacă vom mai aplica pentru un altproiect, dar orice fonduri europene sunt binevenite.Cofinanţarea pentru acest proiect a venit dinfonduri proprii", a declarat George Copos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO