Mediafax.biz Exclusiv

Marriott merge înainte cu renovarea sălilor de conferinţe şi vrea venituri mai mari din majorarea tarifelor la cazare

Marriott merge înainte cu renovarea sălilor de conferinţe şi vrea venituri mai mari din majorarea tarifelor la cazare

Autor: Mirabela Tiron

13.02.2012, 18:59 241

Încă din 2010, la acest hotel a fost demarat un proiect de modernizare, prima etapă constând în renovarea spaţiului Vienna Cafe de la etajul unu al hotelului şi a celei mai mari săli de evenimente Grand Ballroom, în urma unei investiţii de 1,2 mil. euro. Anul trecut, procesul a continuat cu transformarea fostului restaurant Cupola în restaurant pentru fripturi (Steakhouse), în urma unei investiţii de 1,5 mil. euro.

"Sălile care au intrat în renovare au fost închise. Iniţial modernizarea trebuia să aibă loc în vara anului trecut, dar având în vedere cererea mare pentru evenimente am reprogramat modernizarea la începutul acestui an, când avem o perioadă mai slabă la evenimente", a declarat Meda Vasiliu, directorul de vânzări şi de marketing al hotelului de cinci stele.

Gradul de ocupare se menţine constant

Sala Constanţa are o suprafaţă de 350 de metri pătraţi şi o capacitate de 400 de persoane, iar sălile mici au o suprafaţă cuprinsă între 20 de metri pătraţi şi 90 de metri pătraţi şi pot primi până la 100 de persoane.

Sălile de evenimente şi restaurantele generează aproape jumătate din încasările anuale ale hotelului de cinci stele, adică puţin peste 10 mil. de euro, potrivit calculelor ZF. Transformarea fostului restaurant Cupola în Steakhouse a adus mai mulţi clienţi. Astfel că restaurantul va contribui cu 20% la încasările totale obţinute pe segmentul de food & beverage (mâncare şi băutură), potrivit lui Vasiliu.

JW Marriott mai operează restaurantul Cucina, Champions, cafeneaua Vienna Lounge, două baruri şi o terasă pe timp de vară. "Când am făcut bugetul pentru anul acesta nu am luat în calcul încasările în aceste luni la sălile de evenimente care sunt în renovare", a spus ea.

Pentru anul acesta s-au bugetat afaceri mai mari faţă de anul trecut la JW Marriott, oficialii companiei nu au dorit să precizeze valoarea exactă bugetată.

"Creşterea nu va veni din ocuparea mai multor camere, ci din majorarea tarifelor. Ne aşteptăm la un grad de ocupare similar cu cel de anul trecut, care este confidenţial. Cheltuielile au crescut şi de aceea creştem şi tarifele pentru a păstra calitatea serviciilor oferite", a spus Meda Vasiliu.

Din cauza ninsorilor, clienţii şi-au anulat rezervările

O noapte de cazare la JW Marriott, cu rezervare pe booking.com pentru perioada 17-18 februarie, costă 673 de lei pentru o cameră dublă deluxe, 817 lei pentru o cameră dublă executive, arată datele de pe site-ul internaţional de rezervări.

Meda Vasiliu susţine că în luna ianuarie a anului în curs s-a înregistrat un grad de ocupare similar cu cel din aceeaşi lună a anului anterior, care nu a fost făcut public.

Din cauza ninsorilor şi condiţiilor meteo în luna februarie mai mulţi clienţi şi-au anulat rezervările, gradul de ocupare fiind mai mic cu 10% faţă de cel din februarie 2011, potrivit directorului de vânzări şi marketing.

Hotelul Marriott, care face parte din lanţul american Marriott International, este controlat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni compania austriacă Bau Holding Strabag.

Cu cine concurează

Ultimele date disponibile arată că Societatea Companiilor Hoteliere Grand aştepta anul trecut afaceri de 104 milioane de lei (24 mil. euro).

Oficialii companiei nu au făcut publice rezultatele financiare oficiale pe anul 2011, însă în 2010 compania pe care este înregistrat hotelul a finalizat cu o cifră de afaceri de 98 milioane de lei (22,7 milioane de euro) şi pierderi de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro), potrivit Registrului Comerţului Pe piaţa hotelurilor de cinci stele mai activează unităţile Radisson Blu de pe Calea Victoriei, Athénée Palace Hilton, Crowne Plaza, Grand Hotel Continental, Howard Johnson, Epoque Hotel şi alte câteva unităţi boutique.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO