Mediafax.biz Exclusiv

Mediplus a obţinut în instanţă anularea amenzii de 13 mil. euro de la Consiliul Concurenţei

Autor: Ioana David

02.03.2011, 18:31 87

"Curtea deApel Bucureşti a dat câştig de cauză Mediplus anulând integralamenda aplicată de Consiliul Concurenţei în presupusul cartel alinsulinei", au spus reprezentanţii A&D Pharma, grup din careMediplus face parte.

În 2008, Consiliul Concurenţei aaplicat a doua amendă ca mărime din istorie (la acea dată) învaloare de 22,6 mil. euro companiilor Eli Lilly (1,033 mil. euro),A&A Medical (1,17 mil. euro), Relad Pharma SRL (7,1 mil. euro)şi Mediplus Exim (13,3 mil. euro) pentru "o înţelegereanticoncurenţială având ca obiect împărţirea portofoliului deproduse pentru diabet al El Lilly Export SA".

A&A Medical, Relad şiMediplus sunt distribuitori de medicamente, în timp ce Eli LillyExport este divizia locală a producătorului american cu acelaşinume.

La acea vreme, cea mai mareamendă fusese acordată pe piaţa cimentului şi avea o valoare totalăde 27,2 mil. euro. Între timp însă, cele mai mari amenzi au devenitcele acordate operatorilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone,în valoare totală de 63 mil. euro, dar şi amenda pe care a primit-oPoşta Română de 24 de milioane de euro.

"În ceea ce priveşte companiaMediplus, Consiliul Concurenţei va face recurs la Înalta Curte deCasaţie şi Justiţie, după ce va primi motivarea sentinţei de laCurtea de Apel Bucureşti", au spus reprezentanţii CC.Dintre cele patru firme, EliLilly este singura care nu a solicitat suspendarea amenzii, ci aplătit-o, potrivit CC.

Reprezentanţii Eli Lilly nu au făcutcomentarii pe marginea acestui subiect până la închidereaediţiei.

În cazul A&A Medical, instanţa a decisreducerea amenzii la 1,5 mil. lei (0,4 mil. euro). Firma deavocatură Bulboacă & Asociaţii care a reprezentat în instanţăA&A Medical a spus că în acest caz decizia instanţei esteirevocabilă (nu poate fi atacată nici de către firmă, nici de cătreConsiliul Concurenţei). Reprezentanţii A&A Medical nu au pututfi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Potrivit datelor Consiliului Concurenţei, şiRelad a solicitat suspendarea amenzii, însă nu sunt disponibilealte in formaţii. Reprezentaţii Relad nu au făcut niciun comentariupe marginea acestui subiect până la închiderea ediţiei. În acestcaz nu este clar cărei firme din grupul Relad i s-a aplicat amenda,deoarece Relad Pharma (care potrivit datelor CC a fost amen dată)nu este înregistrată la Registrul Comerţului.

În grupul Relad există firme precum ReladInternaţional (pentru care s-a cerut insolvenţa şi care aşteaptădecizia instanţei) şi Relad Internaţional Pharma (pentru careinstanţa a decis intrarea în insolvenţă).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO