Mediafax.biz Exclusiv

Negriţoiu, ING: Autorităţile locale ar trebui să se finanţeze doar în lei

Autor: Ovidiu Tempea

18.08.2011, 16:14 59

"Autorităţile colectează impozite şi taxe în lei. Asta ştiu să facă şi ar trebui să tragă împrumuturi tot în lei. Nu este posibil să rişti o instituţie publică, în fruntea căreia te afli temporar, şi să vină altul să-ţi acopere găurile. Primăriile au diferite alte riscuri, legate de încasarea impozitelor şi taxelor, de mediu, nu pot să-şi asume şi un risc valutar", a declarat Negriţoiu pentru MEDIAFAX.

În opinia directorului general al ING Bank România, toate proiectele publice ar trebui să fie legate de moneda naţională.

"Cred că nici Ministerul Finanţelor Publice nu ar trebui să împrumute în euro de pe piaţa locală. Se încurajează o piaţă în euro, dar costurile de finanţare sunt produse tot local. Cu cât te duci mai mult la nivel local spre euro, cu atât costurile de finanţare vor fi mai mari", a continuat şeful ING Bank.

Negriţoiu spune că banca este interesată de finanţarea proiectelor primăriilor şi celorlalte autorităţi publice locale, mai ales dacă acestea vor să acceseze resurse în monedă naţională, aşa cum ar fi normal.

"Avem o abordare specială a finanţării autorităţilor locale, inclusiv în ceea ce priveşte costurile, pentru că ne interesează şi sub aspectul finanţărilor în lei. Încercăm să încurajăm lumea să ia mai mulţi lei decât euro şi sperăm ca măcar instituţiile publice să se împrumute în monedă naţională", a adăugat Negriţoiu.

El a arătat că ING Bank are o echipă dedicată co-finanţării proiectelor care beneficiază de fonduri europene şi în ultima perioadă a crescut numărul clienţilor, iar cererile sunt din ce în ce mai numeroase.

"A fost o oarecare bâlbâială în derularea fondurilor europene şi destul de multă confuzie. Parcă lucrurile se mai aşază", a continuat Negriţoiu.

Deşi opiniile sale nu converg de multe ori cu cele ale oficialilor BNR, directorul ING se plasează în acest caz în linie cu mesajul băncii centrale, care a reluat îndemnul către bancheri de a acorda finanţări în monedă naţională, mai ales către clienţii fără venituri în valută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat că banca centrală va elabora un regulament prin care să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor în valută pentru debitorii care nu au venituri în devize străine, iar instituţia are în prezent mai multe variante de lucru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO