Mediafax.biz Exclusiv

Nişa recoltării celulelor stem câştigă teren: una din zece mame apelează la astfel de servicii

Nişa recoltării celulelor stem câştigă teren: una din zece mame apelează la astfel de servicii

Foto Radu Tuta

Autor: Ioana David

17.08.2011, 19:08 258

Dacă în urmă cu câţiva ani, cuvinte precum "celule stem" erau familiare numai personalului sanitar, după investiţii de sute de mii de euro în promovare care au ajuns chiar şi în staţiile de metrou, firmele din domeniu au ajuns deja să fie cunoscute.

În 2010, o analiză a ZF arăta că valoarea acestei nişe era mai mică de 10 mil. euro. Percepute mai ales ca servicii solicitate în clinicile şi spitalele private, serviciile de prelevare şi stocare celule stem ale firmelor de profil sunt solicitate şi pentru naşterile în sistemul public.

În 2009 în România s-au născut peste 200.000 de copii, potrivit datelor din Anuarul Statistic, dintre care 3.000 de naşteri s-au efectuat în cele mai mari maternităţi private, numărul acestora fiind în continuă creştere.

Mai puţini copii, dar mai multe prelevări

Deşi sunt din ce în ce mai puţine naşteri în România, în primele cinci luni ale anului născându-se cu 10% mai puţini copii, potrivit datelor lui Tudor Panu, directorul general al băncii de celule stem Cord Blood Center, piaţa de prelevare şi stocare celule stem va continua să crească.

"Considerăm că piaţa va înregistra o creştere de 5-10% în volum, în ciuda factorilor economici deloc optimişti care au afectat economia şi societatea în general", este de părere Tudor Panu. Aface rile Cord Blood Center au fost de circa 4 mil. euro anul trecut, în timp ce pentru 2011 compania şi-a bugetat circa 5 mil. euro. În 2010, firma a efectuat peste 10.000 de recoltări, iar în 2011 compania vizează un avans de 5%. În cadrul echipei companiei lucrează 100 de oameni, iar bugetul alocat promovării poate fi considerat mare raportat la cifra de afaceri.

"Anual investim peste 500.000 de euro atât în servicii de promovare a bankingului de celule stem, cât şi în susţinerea cercetării în acest domeniu", a mai spus Tudor Panu.

Zeci de mii de recoltări anual

Jucătorii din piaţă sunt de părere că serviciile de stocare de celule stem sunt solicitate de 8-10% dintre părinţi, ceea ce generează o piaţă de peste 15 mil. euro.

"Estimările arată că în România aproximativ 10% din gravide iau decizia de a preleva celule stem, ceea ce înseamnă în jur de 20.000 de unităţi", a spus Fady Chreih, director executiv Regina Maria şi membru în boardul Băncii Centrale de Celule Stem Regina Maria.

La rândul său, Bogdan Ivănescu, preşedintele Stem Sure, estimează piaţa la 18 milioane de euro pentru un număr de recoltări de 15.000 - 18.000 de unităţi.

"Nu ne aşteptăm ca peste zece ani să avem sub 10% din naşteri însoţite de recoltare de celule stem", a mai spus Ivănescu. Compania a avut anul trecut 1.600 de prelevări, iar în 2011 estimează 2.400. Stem Sure, care anul trecut a înregistrat afaceri de peste 1 mil. euro, are un buget aprobat pentru promovare de 150.000 de euro pe piaţa locală.

Totodată, având în vedere ritmul de creştere, nu sunt excluse nici eventuale fuziuni şi achiziţii pe această nişă.

În piaţă mai sunt active şi firme precum Biogenis, Cryo Save România şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO