Mediafax.biz Exclusiv

Producătorul lactatelor Monor investeşte 4 milioane de euro într-o fermă

Autor: Laurentiu Cotu

31.01.2011, 18:49 294

"Pentru compania noastră anul 2010 a fost unan de consolidare, în care am crescut afacerile prin cantităţile delapte şi alte produse lactate vândute. Nu vedem o creştere a cifreide afaceri în acest an, din cauza crizei de materie primă ce seanunţă pe piaţă. Dacă acest aspect apărea doar în perioada deiarnă, în prezent se discută tot mai intens de o insuficienţă amateriei prime locale pe toată perioada anului", a declarat AlinNeagoş, directorul economic al companiei Carmo-LactProd.

Din cauza crizei de materie primă de pe piaţalocală, conducerea Carmo-Lact Prod nu mizează pe un an foarte bunpentru consumatori, cu reduceri de preţ în primăvară şi cu o varăplină de oferte pentru produsele lactate.

Compania bistriţeană fabrică produse lactateacide, smântână fermentată, lapte de consum, brânză telemea, brânzăde burduf, brânză topită, produsele comercializându-se subbrandurile Făgăraş, Monor şi Tihuţa.

Anul trecut jumătate din vânzările Carmo- Lacterau realizate din contractele cu magazinele de cartier şilanţurile de magazine locale, 25% din vânzări prin intermediuldistribuitorilor din marile oraşe, iar restul cusupermarketurile.

Principalii clienţi ai companiei sunt dinBucureşti, unde produsele sunt livrate cu ajutoruldistribuitorilor.

Pentru anul în curs, Carmo-Lact are în plannoi contracte cu Rewe România, Metro Cash&Carry, RomâniaHypermarche (Cora), companii cu care colaborează şi înprezent.

Capacitatea zilnică a Carmo-Lact este de100.000 de litri, însă compania nu lucrează la capacitatemaximă.

Carmo-Lact aprovizionează şi pieţele dedesfacere din oraşele Bistriţa, Târgu-Mureş, Reghin, Cluj-Napoca,Baia Mare, Sibiu, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Arad şiTimişoara.

Compania derulează în prezent o investiţ ie de4 mil. euro în construirea unei ferme zootehnice în localitateaŞieu-Odorhei, cu o capacitate zilnică de 35.000 de litri delapte.

Investiţia demarată anul trecut estedezvoltată pe un teren de circa 5 hectare concesionat de Carmo-LactProd, banii necesari finalizării acestui proiect provenind atât dinîmprumuturi bancare, cât şi din fonduriproprii.

Noua fermă zootehnică va avea o capacitatemaximă de 1.200 de capete de bovine.

"În acest an avem de gând să dăm în folosinţăprima hală de 300 de vaci. Totodată, intenţ ionăm ca până în toamnăsă finalizăm şi o linie de brânzeturi, mozzarela, ricotta şicaşcaval, investiţie finanţată prin Fondul European Agricol pentruDezvoltare Rurală", a spus Alin Neagoş. În prezent compania deţineo fermă proprie de 150 de capete în Monor şi trei fabrici delapte.

Carmo-Lact Prod a fost înfiinţ ată în anul1992, având ca profil colectarea şi procesarealaptelui.

Acţionarii firmei sunt Ioan Neagoş şiCreoşteanu Eugen-Adrian, cu 50% din acţiuni fiecare. Numărul deangajaţi Carmo-Lact este de 180 de persoane, principaliicompetitori fiind Napolact şi Albalact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO