Mediafax.biz Exclusiv

Şeful companiei care a „luat“ contul Vodafone de la Gecad: Pe 2011 obiectivul e cota de piaţă

Şeful companiei care a „luat“ contul Vodafone de la Gecad: Pe 2011 obiectivul e cota de piaţă

Autor: Adrian Seceleanu

23.05.2011, 17:54 804

Ne interesează cota de piaţă pe segmentul plăţilor cu cardul şiprin SMS. E foarte important să acaparăm cotă de piaţă. Nu ne uitămneapărăt la venituri şi la profit. Focalizarea noastră este pemarketshare în acest an", a declarat într-un interviu pentru ZFAntonio Eram, CEO şi fondator al companiei.

Netopia, companie care a avut anul trecutafaceri de peste 5 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de 2009, aredouă mari linii de business: MobilPay - care oferă soluţii de platăcu cardul, prin SMS şi telefon şi - Web2SMS - o soluţie demarketing mobil prin care companiile pot trimite clienţilor mesajede promovare sau notificări.

MobilPay are o pondere de 70% învenituri, iar Web2SMS de 30%. Anul trecut compania a avut un profitde 700.000 de lei.

"Pe MobilPay, pe segmentul deplăţi prin SMS în 2009 aveam o cotă de piaţă de 80% la plăţile prinSMS, cotă care s-a menţinut şi anul trecut. În 2010 piaţa a fost deaproximativ 800.000 de plăţi prin SMS, iar MobilPay a procesat650.000. Clienţii sunt site-uri precum okazii.ro, travian,computergames.ro, imobiliare.ro", a spus şeful Netopia.

Veniturile companiei vin din comisioane pefiecare tranzacţie. Spre exemplu, pentru microplăţile prin SMScompania reţine un comision de 1,2 euro, dar acesta poate fi maimare în unele cazuri.

Pe segmentul plăţilor cu cardul prininternet, serviciu lansat de companie în octombrie 2009, cei maimari clienţi în 2010 au fost site-ul de licitaţii online okazii.roşi emag, cel mai mare retailer IT&C local. Compania lucreazăpotrivit propriilor estimări cu 90% din site-urile de reduceri,care au adus un volum foarte mare de tranzacţii cu cardul: 200.000doar în primele trei luni din acest an. Compania percepe uncomision situat între 2,3% şi 2,7% din sumă plus 0,1 euro pentrufiecare plată online cu cardul pe care o procesează, în funcţie deperioada după care comerciantul îşi primeşte banii (între 3 şi 30de zile).

Pe această piaţă principalul concurent alNetopia este compania Gecad ePayment, fondată de omul de afaceriRadu Georgescu, dar care este controlată din 2010 de gigantul mediasud-african Naspers. Netopia a reuşit în februarie prima victorieimportantă în faţa Gecad, câştigând contul Vodafone, numărul doi pepiaţa locală de telefonie mobilă şi una dintre cele mai maricompanii din România.

Şeful Netopia spune că în competiţia pentrucontul Vodafone au fost mai multe companii, iar cel mai greu aspecta fost cel de implementare, nu cel de negociere.

"Vodafone a făcut o analiză a ceea ce oferăfiecare participant.

Nu a fost o chestiune de preţ, ci una deanaliză a capacităţilor, nu doar a platformei şi a companiei însine. Nu a fost doar Gecad în competiţie la Vodafone: au concuratşi Credit Europe, Unicredit, Banca Transilvania şi Raiffeisen.Negocierile au fost cea mai scurtă şi uşoară parte. Problema a fostla partea de integrare pentru că o companie ca Vodafone are maimulte sisteme şi proceduri pe care trebuie să le respecţiintegral.

Trebuie să-ţi faci temele de la a la z, nuse acceptă nicio derogare, totul se face ca la carte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO