Mediafax.biz Exclusiv

Statul e cel mai bun adăpost din calea crizei pentru fondurile de pensii

Statul e cel mai bun adăpost din calea crizei pentru fondurile de pensii

Autor: Roxana Pricop

20.10.2011, 09:27 341

Ultimul an nu a fost deloc uşor pentru pensiile private obligatorii: scăderea randamentelor la instrumentele cu venit fix combinată cu corecţiile puternice înregistrate de burse au limitat vizibil posibilitatea acestora de a obţine randamente ridicate.

Cu toate acestea, fondurile de pensii private sunt instrumente de investiţii pe termene lungi de timp, de circa 20 de ani, au structura investiţiilor prestabilită în funcţie de gradul risc, astfel că fiecare leu nou intrat în conturi este direcţionat în funcţie de un plan strict şi dinainte stabilit.

Fondurile de pensii private obligatorii au încasat 1,8 miliarde de lei sub forma contribuţiilor plătite de salariaţi în intervalul cuprins între septembrie 2010 şi septembrie 2011. Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 1,5 miliarde de lei, a fost investită în titluri de stat, ponderea totală a acestor investiţii atingând 68,7% din activele totale de 5,8 miliarde de lei. Anul trecut fondurile de pensii deţineau titluri de stat în valoare de 2,5 miliarde de lei, reprezentând 64% din activele de 3,8 miliarde de lei.

Alocări importante au fost făcute de fonduri şi în depozitele bancare. Valoarea depozitelor bancare deschise de fondurile de pensii a crescut cu circa 200 milioane de lei în ultimul an, în linie cu strategia prudentă de investiţii.

Aurul şi fondurile mutuale, deşi nu deţin ponderi importante în activele fondurilor de pensii, au atras cumulat circa 73 milioane de lei, în condiţiile în care în toamna anului trecut aurul era absent din portofolii, iar fondurile mutuale erau slab reprezentate.

Includerea aurului în portofoliu, activ care a cunoscut o apreciere puternică de circa 17% în acest an, arată intenţiile administratorilor de pensii de a amortiza o parte din scăderile înregistrate de investiţiile din acţiuni prin investiţii în active care nu se corelează cu bursele.

Principalii indici bursieri din regiune au pierdut peste 20% în ultimele 12 luni din cauza turbulenţ elor generate de criza datoriilor suverane.

Fondul de pensii private obligatorii administrat de Eureko, cu active de peste 70 mil. euro, este primul fond care a anunţat public că a cumpărat în august 7 kg de aur pentru a-şi proteja investiţ iile pe fondul volatilităţ ii ridicate de pe pieţele de capital.

Plasamentele în fondurile mutuale, în valoare de circa 70 milioane de lei, au rolul de a diversifica portofoliul şi de a diminua riscul.

Prin investiţia într-un fond mutual, fondurile de pensii se expun unui risc mai redus decât cel adus de achiziţia directă de acţiuni, însă performanţa unui fond mutual cu expunere pe acţiuni este strâns legată de cea a bursei.

Semn că fondurile de pensii au fost mai prudente este reducerea expunerii pe pieţele externe, având în vedere că turbulenţele financiare au fost susţinute de deteriorarea situaţiei în zona euro.

Astfel că la finele lunii septembrie, ponderea investiţ iilor fondurilor de pensii în Uniunea Europeană a scăzut la 11,2% din active, faţă de 14,7% din active la finele lunii septembrie 2010. Scăderea ar fi putut avea loc şi indirect ca urmare a scăderii valorii acţiunilor.

Investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii private obligatorii au crescut în ultimul an de la 447,7 milioane de lei la 638 milioane de lei la finele lunii septembrie, deşi în ultimul an indicii bursieri au pierdut peste 20% din valoare. Pe termen scurt de timp, investiţiile în acţiuni le-au adus fondurilor de pensii pierderi, însă având în vedere că fondurile trebuie să achite pensiile peste 20 de ani, există potenţialul ca în acest interval să existe mai multe clicuri de creştere a pieţelor de acţiuni.

Chiar dacă în ultimii ani acţiunile au pierdut din valoare, pe termene lungi de timp acţiunile aduc randamente mai mari decât instrumentele cu venit fix precum titlurile de stat şi obligaţiunile.

Obligaţiunile corporative au scăzut ca importanţă în portofoliile fondurilor de pensii, atrăgând investiţii de 447 milioane de lei la finele lunii septembrie, cu 50 milioane de lei sub nivelul de anul trecut.

Fondurile de pensii private obligatorii au depăşit la sfârşitul lunii septembrie pragul de 5,4 milioane de participanţi, în contul cărora administrează active de 5,8 miliarde de lei. La finele lunii septembrie cea mai mare rată de rentabilitate a fost înregistrată de fondul de pensii al BCR, respectiv 10,4%, urmat de Generali cu 9,8%. Allianz- Ţiriac se află pe locul trei, cu o rată de rentabilitate anualizată de 9,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO