Mediafax.biz Exclusiv

Trandafir, Farmexpert: Am zilnic rapoarte cu farmaciile în insolvenţă. E riscant să creşti prea mult azi

Trandafir, Farmexpert: Am zilnic rapoarte cu farmaciile în insolvenţă. E riscant să creşti prea mult azi

Autor: Ioana David

06.03.2011, 18:10 260

"Targetul pentru acest an este atingerea uneicifre de afaceri de peste 400 mil. euro, com parativ cu nivelul de385 mil. euro din 2010. Cota de piaţă a Farmexpert este de 14% înprezent. Nu avem în vedere o creşte rere foarte mare pentru că arînsemna şi creşterea riscului", a spus Trandafir pentru ZF înprimul interviu acordat de la preluarea noilorresponsabilităţi.

Recunoscut drept unul dintre cei maiexperimentaţi executivi din distribuţia de me dicamente, Trandafirs-a retras din poziţia de director executiv al Farmexpert înianuarie 2008 pentru ca recent să revină în industria de care afost cel mai apropiat.

Contract de doi ani care se poateprelungi

Aflat în acelaşi birou pe care îl ocupa şipână în 2008 şi în care şi-a găsit şi caiete mai vechi, Trandafiranunţă că a preluat atribuţiile lui Octavian Iacob, cel care împreună cu Cezar Zaharia, director ex e cutiv responsabil cusegmentul financiar, de legal, IT şi vânzările către key accounts(magazine mari), au plecat din companie în februarie.

Trandafir nu a dorit să comenteze pe margineadeciziei celor doi de a se retrage.

"Am găsit o companie mult mai mare, bazată peaceiaşi piloni (politica comercială, ma nagementul riscului,expunerea pe piaţă - n.red.), care nu se vor schimba. Nu voi schimba nimic în ceea ce priveşte politica co mercială. Este veche şi adat rezultate foar te bune pe termen lung", a mai spus Trandafir.

În trecut, Trandafir a deţinut şi 10% dinacţiunile Farmexpert pe care le-a vândut în 2006 către grupulgerman ANZAG (Andreae-Noris Zahn).

Atunci a vândut o parte din deţineri şi EugenBanciu, fondatorul companiei, astfel că ANZAG a ajuns să controleze60% din titluri. Banciu a păstrat poziţia de director ge neral aldistribuitorului, iar recent a preluat atribuţiile lui CezarZaharia până la găsirea unui director financiar. Banciu are în continuare 40% din acţiunile distribuitorului.

În perioada de trei ani cât nu s-a im plicatîn Farmexpert, Trandafir spune că nu a avut proiecte notabile sauiniţiative antreprenoriale.

"M-am ocupat de viaţa personală şi de familie,încercând să recuperez cât mai mult din timpul pe care anterior îlpetreceam la birou", a spus IulianTrandafir.

El are un contract de doi ani la Farmexpert,considerat clasic pentru companie, iar "dacă lucrurile merg bine,acesta se poate prelungi". Despre revenirea la Farmexpert Trandafirspune zâmbind că "este ca mersul pe bicicletă. Nu se uităniciodată".

Cu ochii la insolvenţelefarmaciilor

Discuţia cu Iulian Trandafir s-a purtat înprincipal în jurul situaţiei din piaţa far maceutică, acolo undeinsolvenţele farmaciilor ţin ca pe jar managerii. Dacă în aniitrecuţi creş terea era cuvântul de ordine în industrie, în prezentexpresii precum "mana gemen tul riscului" sunt pe buzele fiecăruiexecutiv.

"În domeniul farmaceutic evoluţia maseicredale devine un indicator foarte impor tant care trebuie urmărit.(...) Avem aproape zilnic un raport cu riscul declienţi.

Acolo apar farmaciile intrate în insolvenţăsau în faliment, apar farmaciile în litigiu, atât cu noi, cât şi cualţi distribuitori, pentru că este un semnal negativ şi se poatedecide între ruperea livrărilor către aceafarmacie.

Fiecare unitate are o limită de credit",explică Trandafir.

În ceea ce priveşte Farmexpert, managerulafirmă că are o rezervă ce poate permite "fără probleme"supravieţuirea în cazul unor fluctuaţii alepieţei.

"Pe piaţa farmaciilor există aproximativ 200de falimente cu o masă credală de aproape 60 mil. euro, nivel caredepăşeşte cu mult profitul însumat al tuturor distribuitorilor dinRomânia. În astfel de cazuri, rata de succes în recupe ra reabanilor este sub 5%. Acesta este şi motivul pentru care nu ne dorimo creştere foarte mare".

Trandafir a constatat că producătorii, primiidin veriga până la pacienţi, au devenit extrem de precauţi, astfelcă se se poate spune că "au ajuns să sufle şi îniaurt".

În octombrie anul trecut, grupul german ANZAG(Andreae-Noris Zahn), care controlează Farmexpert, a fost preluatde către Alliance Boots, cu activităţi atât în industria demedicamente, cât şi în cea a produselor de frumuseţe, deţinut larândul său de fondul de investiţii KKR. Astfel, distri buitorulromân a intrat în portofoliul unuia dintre cele mai mari fonduri deinvestiţii din lume, recunoscut şi drept unul dintre cele maiagresive, care exercită o presiune extrem de mare pe com pa niiledin portofoliu pentru maximizarea investiţiei.

Întrebat despre KKR, Trandafir a răspuns."Nu-i cunosc foarte bine deocamdată, dar dacă chiar sunt agresivi(în ceea ce priveşte managamentul riscului - n.red.), înseamnă căne vom potrivi perfect." Chiar şi cu noua structură de acţionariat, Farmexpert continuă investiţiile care se vor concentra pefinalizarea depo zi tului de la Timişoara, proiect de circa 2 milioa ne de euro. "Ulterior vom căuta teren pentru Cluj şi Braşov",a adăugat Trandafir.

Din structura de conducere a companiei mai facparte, pe lângă Trandafir şi Banciu, şi Marius Tănase, directorexecutiv responsabil cu vânzările către farmacii. În perioadaurmătoare compania va recruta un directorfinanciar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO