Turism

Călătoriile cu avionul mai sigure în 2012 : numărul accidentelor aviatice la cel mai redus nivel din ultimii 53 de ani

Călătoriile cu avionul mai sigure în 2012 : numărul...

Autor: Anelis Baciu

05.01.2013, 14:23 1277

În anul care tocmai s-a încheiat s-au înregistrat 23 de accidente aviatice mortale care s-au soldat cu peste 400 de victime, notează Wall Street Journal, citat de Le Figaro.

Potrivit statisticilor analizate de publicaţia americană, 2012 a fost anul cel mai sigur din punct de vedere al transportului aerian de la dezvoltarea aeronavelor cu reacţie. Astfel, industria aeronautică a înregistrat în acest an cea mai redusă rată a mortalităţii din ultimii 53 de ani.

Numărul accidentelor aviatice consemnate în 2012 s-a situat sub media din ultimii zece ani de 34 de catastrofe şi 773 de morţi anual.

Incluzând cel mai recent crash aviatic care a avut loc în Rusia sâmbăta trecută şi în urma căruia au murit cinci persoane, site-ul specializat Aviation Saftey Network a contabilizat 23 de accidente aeriene mortale pentru anul 2012, cu cinci mai puţine decât numărul înregistrat anul trecut.

"Rata accidentelor aeriene mortale s-a diminuat în mod constant, iar la nivel mondial călătoriile cu avionul sunt de două ori mai sigure în prezent faţă de acum 15 ani.", spune Paul Hayes, responsabil pe probleme de securitate în Consiliul Britanic Ascend, citat de Bloomberg.

Impact pozitiv asupta asigurătorii: au plătit daune mai mici

Scăderea numărului de accidente a antrenat o diminuare semnificativă a despăgubirilor plătite de către asigurători. Potrivi datelor Ascend, suma daunelor s-a cifrat la circa 760 milioane de euro, nivel care nu a mai fost înregistrat din 1991.

"Având în vedere nivelul atât de redus al despăgubirilor plătite, precum şi oferta tot mai amplă de astfel de produse de asigurare este de aşteptat ca primele de asigurare să se reducă în acest an", adaugă Hayes. După trei ani de recul, subscrierile pe această clasă la nivel mondial s-au situat la 1,3 miliarde de euro anul trecut, de peste două ori mai puţin decât vârful de 2,7 miliarde de euro atins în 2003.

În pofida faptului că numărul accidentelor este în scădere, lupta angajată de Asociaţia Internaţioanală de Transport Aerian (IATA) pentru asigurarea securităţii aeriene este departe de a fi câştigată. Africa, America Latină şi regiunea Caraibelor rămân punctele negre, cu cele mai mari probleme. Astfel, în aceste regiuni care înregistrează în jur de 7% din traficul aerian mondial de pasageri( 2,9 miliarde de călători în 2012) s-au produs aproape jumătate din accidentele aeriene înregistrate la nivel mondial, spune Harro Ranter, preşedintele Aviation Safety Network. Pe de altă parte companiile din America şi Asia de Nord au operat cele mai sigure zboruri din lume anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO