Mediafax.biz Exclusiv

Un fost executiv de la Farmexpert a fost recrutat de rivalii de la Farmexim

Un fost executiv de la Farmexpert a fost recrutat de rivalii de la Farmexim

Autor: Adelina Mihai

25.08.2011, 19:34 1048

Din 16 august, Zaharia ocupă funcţia de director executiv al Farmexim, un distribuitor de medicamente cu afaceri de 200 de milioane de euro anul trecut (în creştere cu 12% faţă de 2009) şi cu aproape 430 de salariaţi.

"Am ales Farmexim pentru că este una dintre firmele cu tradiţie în industrie, unde mă voi ocupa în special de partea de vânzări, achiziţii, logistică şi IT", a spus Zaharia.

Cezar Zaharia a lucrat anterior ca director executiv al Farmexpert din septembrie 2008 până la începutul acestui an, atribuţiile sale fiind cele din departamentele financiar, legal, IT şi vânzări către key accounts (magazine mari).

Timp de un an, până în august 2008, Zaharia a fost directorul general al unui alt distribuitor mare din România, Relad, iar înainte a fost director general al Bunge Ucraina, food division (între septembrie 2005 şi august 2007), iar anterior a fost director de vânzări şi marketing al Bunge România, companie producătoare de ulei vegetal.

Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (în 1997), Zaharia are şi o diplomă de Executive MBA obţinută în cadrul şcolii de afaceri spaniole ESADE Business School (2005).

Farmexim este un jucător aflat în topul primilor zece distribuitori locali de medicamente, cu un profit de 4,4 mil. euro la afaceri de 200 mil. euro în 2010.

Pe piaţa distribuţiei de medicamente, care are o valoare de 2,2 mld. euro, concurenţii Farmexim sunt Mediplus (parte a grupului A&D Pharma), Fildas, Europharm, Polisano, Farmexpert, ADM Farm, Ropharma, PharmaFarm.

Sectorul farma rămâne în continuare unul din cele mai active în ceea ce priveşte mutările la nivel de top management, care a dat cel mai mult de lucru head-hunterilor anul acesta, în contextul în care majoritatea companiilor şi-au schimbat executivii în 2009, când s-au confruntat cu primele probleme din cauza crizei.

Mişcările de "trupe" în industria farma au atins apogeul în 2009, când 13 companii din acest sector au anunţat noi directori generali într-o perioadă grea pentru industrie, când presiunea pentru obţinerea lichidităţilor şi conservarea marjelor de profit a fost maximă.

De la în ce putul acestui an, cel puţin patru companii din industria de medicamenteGlaxo SmithKline (GSK), Eli Lilly, Farmexpert şi MSD - şi-au schimbat conducerea.

Odată cu plecarea lui Cezar Zaharia, din Farmexpert a plecat şi Octavian Iacob, care era tot director executiv al companiei.

În luna mai a acestui an, Farmexpert a găsit un director financiar care să preia atribuţiile lui Cezar Zaharia în persoana lui Emilian Trasnea, fostul director financiar al distribuitorului de bunuri de larg consum Interbrands.

Farmexpert este numărul doi în distribuţia de medicamente după Mediplus şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 385 de milioane de euro, în creştere cu peste 45% faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO