Opinii

Adrian Vasilescu: Inevitabila complicare

26.07.2006, 20:13 10

Pe site-ul BNR a aparut, in zilele din urma, un vraf de acte normative. De fapt, mai multe sute de pagini de norme inca nedefinitivate. Proiecte, deci, impartite in doua categorii. Unele vin sa finalizeze procesul de integrare bancara, aflat deja intr-un stadiu avansat, ele avand rolul sa transfere in viata interna a societatii noastre prevederi ale unor Directive recente ale UE. Altele, alcatuite tot cu fata la UE, au menirea sa contureze un cadru juridic unitar pentru toate institutiile care acorda credite, indiferent daca sunt bancare sau nebancare.
De ce s-a grabit BNR sa le afiseze pe site inainte de definitivarea lor? Motivul este ca a vrut sa evite un soc. Fiindca daca piata - bancile, institutiile financiare nebancare si clientii lor, fie companii, fie persoane fizice - s-ar fi trezit dintr-o data in fata unui pachet voluminos de norme noi, in faza finala, care sa fie imediat aplicate, s-ar fi produs un impact puternic, cu efecte negative greu de prevazut.
Avem deja o mostra: agitatia produsa in piata de unul dintre aceste proiecte. Ochii au cazut cu deosebire asupra lui atrasi nu atat de titlu, in buna masura benign - "Norme privind tehnicile de diminuare a riscului de credit" -, cat mai degraba de continutul uneia dintre prevederi. In speta, au fost retinute doua puncte (a si b) ale aliniatului 1 din cuprinsul articolului 22. La punctul a se arata: "Valoarea proprietatii nu depinde in mod semnificativ de calitatea creditului asociat debitorului". Dupa care urmeaza precizarea de la punctul b: "Riscul imprumutatului nu depinde in mod semnificativ de randamentul proprietatii sau proiectului suport, ci mai degraba de propria capacitate a imprumutatului de a rambursa din alte surse". Din interpretarea acestor doua prevederi s-a nascut o prima concluzie. Si anume ca BNR va descuraja constructiile noi. Desi va fi tocmai invers: constructiile noi vor fi incurajate.
Semnificativ este faptul ca si analisti din prima linie, de pe piata financiara, au cazut in capcana unei interpretari ce a schimbat total sensul amintitei prevederi. Ei au notificat ca n-ar trebui ridicate restrictii in calea dezvoltarilor. Iar o tanara jurnalista, despre care stiu bine ca-i merge mintea, cand i-am spus ca a dat un avertisment fals - pentru ca mentinerea articolului in cauza nu va impiedica finantarea de catre banci a proiectelor imobiliare rezidentiale, cum a interpretat ea, ci dimpotriva, o va incuraja - mi-a raspuns ca are doua facultati si ca nu crede ca-i nevoie s-o faca si pe a treia ca sa inteleaga o norma a BNR. Sunt de acord cu ea. Nu-i cazul sa mai faca inca o facultate. Dar va fi nevoie sa accepte ca in materie de redactare a actelor normative, cu deosebire in sistemul bancar, trecem prin vremuri grele.
De ce sa scrii simplu cand se poate... complicat?! Dictonul, in circulatie candva, ii persifla pe juristii ce obisnuiau sa incalceasca legile. Astazi, nu-si mai are rostul. Tot mai multe legi, in care intervin inevitabil detalii peste detalii, nu mai pot fi scrise decat complicat. Directivele de la Bruxelles, obligatorii pentru toata UE, inundate de detalii, sunt scrise inevitabil complicat. Cum inevitabil complicata este si transcrierea lor pentru piata romaneasca.
Prevederile citate, analizate fara nici un sprijin din afara lor, pot sa duca intr-adevar si la sensul dat de amintitele analize. Dar cine se mai poate descurca astazi atat de simplu in intelegerea unei norme? E nevoie de o coroborare, cu alte articole din actul normativ invocat, dar si cu articole din alte acte normative, tot in faza de proiect, afisate si ele pe site, pentru a descifra sensul exact. Alte detalii: miercurea viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO