Opinii

Adrian Vasilescu: Vremea reformelor

31.01.2007, 19:04 11

Aflat la Bruxelles, presedintele Romaniei a contabilizat deja, ieri dupa-amiaza, un mesaj important al Comisiei Europene: "Continuati reformele!". Probabil ca, dincolo de asigurarea ca in Uniunea Europeana se face distinctie intre dispute politice si crize politice, amintitul mesaj este cel mai important lucru cu care se va intoarce la Bucuresti. Caci miercuri, in Parlamentul Europei, nu i se vor pune intrebari si nu i se vor da povete. Va fi doar ascultat. Atat.
Asadar, n-am scapat de reforme. Desi tranzitia s-a incheiat. Tranzitia de la plan la piata. Mai avem insa mult pana la productivitate, eficienta, bunastare.
De sapte ani avem crestere economica. Foarte bine. Dar pretul e inca prea mare: importuri de bani, de capital fix, de bunuri de consum. Numai continuarea reformelor ne va aduce o crestere bazata pe eficienta economica, pe performante, in asa fel incat sa regasim in PIB productivitate si competitivitate intr-o mai mare masura decat consumuri suplimentare de resurse materiale, financiare si de forta de munca.
Un lucru e cert: retetele vechi nu ni se potrivesc. Or fi fost poate valabile candva, in alte imprejurari istorice, dar nu ne mai sunt astazi de niciun folos.
E drept ca, in lume, orase, strazi, centre istorice sunt recladite dupa proiecte vechi. Moda retro. Arhitectii cauta planuri de altadata, aduna fotografii de demult, apeleaza la amintirile localnicilor si refac totul asa cum a fost. Daca in arhitectura un astfel de procedeu da rezultate bune, in economie e catastrofal. Istoria nu mai poate fi chemata inapoi fara a plati pentru asta un pret urias.
In economie e nevoie de proiecte noi. Si de un drum nou. Daca, astazi, economia romaneasca este lipsita de eficienta si de competitivitate, o cauza o constituie si faptul ca ne despartim greu de trecut. Nu sunt deloc putini cei care privesc cu un ochi inainte, dar cu altul inapoi. Faurim visuri de libera initiativa economica. In plan ideal. Desi in plan real numerosi manageri si salariati mai cred in virtutile statului-dadaca. Culmea, chiar si numerosi patroni. Facem declaratii in favoarea privatizarii. Chiar afirmam raspicat ca fara transferuri masive de proprietate din sectorul public in cel privat nu vom avea nici piata functionala si nici prosperitate. Dar sute de companii cu capital de stat zac inca in portofoliul AVAS.
Cat timp ne vom crampona de drumurile batatorite, cu care suntem invatati, proiectele noastre de viitor nu vor fi deblocate. Si e pacat. Pentru ca locul nostru nu este in coada Uniunii Europene.
Meritam un alt loc in topurile europene? Desigur. Iar afirmatia se intemeiaza pe ceea ce deja avem.
Romania, cu o populatie relativ numeroasa, de peste 21 de milioane de locuitori, are o piata interna mare. Apoi, are o forta de munca relativ instruita. Daca ne vom dezbara de proverbul potrivit caruia "tot raul e spre bine" si nu vom mai spera ca, in conditiile salariilor mici, forta noastra de munca este competitiva, vom avea o sansa in plus. Sansa de a deveni o tara competitiva prin performanta economica. PIB-ul Romaniei, in crestere, e o dovada certa.
Potentialul turistic al tarii ar putea avea si el un cuvant greu. Luam in calcul si situarea Romaniei in imediata apropiere a cailor de transport maritim. In plus, tara are posibilitatea de a atrage un flux considerabil de investitii straine productive, pe termen lung. Investitii care sa fie orientate atat spre satisfacerea pietei interne, cat si spre pietele de export.
De ce, atunci, nu valorificam aceste conditii favorabile? Si de ce romanii nu au standardul de viata pe care il merita? Raspunsul e unul singur: pentru ca reformele economice au avansat incet si inconsecvent. A persevera in tentatia gradualismului ar fi cea mai cumplita eroare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO