Opinii

Agricultura a fost într-un univers paralel

Agricultura a fost într-un univers paralel

Autor: Gabriel Razi

22.12.2011, 00:03 307

Agricultura a fost surpriza anului 2011 şi cred că puţini executivi sau oficiali români se aşteptau ca economia să fie salvată de ţăranii din nişte sate de care nu a auzit nimeni.

În sate la 30 de kilometri de Bucureşti te întorci deja în Evul Mediu, însă oficialii s-au grăbit în acest an să declare agricultura ca fiind "noul motor" de creştere economică spunând şi că aceasta este direcţia în care trebuie îndreptată ţara. Probabil aceşti oficiali au uitat că la anul, dacă nu avem noroc de vreme bună ca în 2011, este foarte probabil ca ţăranii din sate precum Lunguleţu, Lieşti sau Chirnogi să sfârşească cu hambarele şi conturile goale.

Memorabil este că în timp ce marea parte a paginilor din Ziarul Financiar era invadată de articole despre "credit crunch", CDS-uri sau mall-uri în insolvenţă, antreprenorii şi executivii din agricultură anunţau achiziţii, planuri de dezvoltare-gigant sau producţii ameţitoare. Mişcările lor au fost însă doar o picătură de optimism într-un ocean de veşti proaste. Mă întreb încă odată, cum să transformi în motor de creştere al economiei un sector unde ai 30.000 de firme şi alte

3 milioane de fermieri care au în curte zece găini şi alte două palme de pământ?

Am avut în acest an sentimentul de univers paralel şi atunci când m-am aflat în sălile de conferinţă de la Ministerul Agriculturii.

Discuţiile de aici au pendulat între anunţarea ca mari victorii a plăţii la timp a unor subvenţii sau prezentarea unor proiecte de investiţii gigant fără să fie clar cine le va face şi când. Cert este că autorităţilor le-a trebuit un an pentru a pune concret pe hârtie câteva zeci de articole ale unei legi care ar trebui să îi suprataxeze pe cei care nu îşi lucrează terenurile. La mulţi ani!

Gabriel Razi este redactor ZF / companii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO