Opinii

Arthur Suciu: Ariciul gnostic

01.06.2007, 19:03 15

Nu stiu cum se face ca, oricum as lua-o, pana la urma, tot despre Basescu ajung sa scriu. Stau si ma uit ca deja sunt unii care ar putea sa umple o carte sau chiar mai multe cu omagii aduse presedintelui iubit. Dar, macar ca jumatate din comentariile mele ii sunt adresate, placerea pe care o am scriindu-le este cu mult depasita de entuziasmul meu negativ. Ce sa-i faci? Intre atatia teologi ortodocsi, trebuie sa existe si gnostici. Gnosticii, dupa cum se stie, sunt aceia care cred ca lumea a fost creata de un Dumnezeu rau. Gandindu-ma la aceasta interpretare pesimista, ma amuza totusi ideea ca Traian Basescu este "vointa Domnului".
De altfel, se pare ca gnosticismul a avut trecere pe aceste meleaguri. Potrivit unui mit foarte vechi din folclorul romanesc, lumea nici macar nu a fost facuta de vreun zeu, bun sau rau, ci de un arici. De un arici, va dati seama? Adica de un animal ridicol si grozav de incompetent. Va imaginati cum poate sa arate creatia lui! Ei bine, se pare ca ceva din aceasta bataie de joc originara ni s-a transmis si noua, romanilor moderni si postmoderni.
Revenind insa, cu regret, la dogma oficiala si la legaturile ei cu puterea politica, dupa ce constatam ca presedintele nostru se erijeaza in profet al lui Dumnezeu, ar trebui sa vedem pe ce (sau, mai bine zis, pe cine) se bazeaza. Nu credeam ca Basescu va fi tentat sa ridice inclusiv probleme de ordin teologic. Dar, daca tot a facut-o, ar trebui sa-l intrebam in prealabil: Dumnezeu exista sau nu exista? Ard de nerabdare sa citesc un comunitat de presa despre insondabila realitate a divinului. De fapt, nu ard de nerabdare, ci mi-e teama ca acest lucru chiar s-ar putea intampla! Si acum, partea serioasa: Biserica Ortodoxa inregistreaza cea mai ridicata cota de incredere, conform tuturor sondajelor de opinie, de ieri si de azi.
Diferenta fata de occidentali, care au incredere in Curtea Constitutionala, este cam mare. Aceasta stare de lucruri statuta face ca eforturile de modernizare ale Bisericii sa fie la noi aproape inexistente. Efectele acestui conservatorism, al acestui imobilism asupra schimbarilor de mentalitate este dezastruos.
Limbajul folosit chiar in textele oficiale ale BOR "ca sa luam un exemplu" sau in predicile preotilor este incarcat de arhaisme, este imprecis, plictisitor, greu de urmarit. Referirile la viata cotidiana actuala, la cazuistica morala contemporana aproape ca lipsesc. Preotii fac recurs in exces la autoritatea Bibliei, fara referinte majore nici macar la marii teologi crestini.
Aceeasi atitudine se pastreaza si in chestiunea raporturilor dintre stat si biserica. Pentru a vedea legatura mai profunda dintre BOR si presedintele Traian Basescu, iata o mostra: "Supunerea si ascultarea fata de ocarmuitorii si legile statului, dupa cuvantul Sfintei Scripturi: 'Tot sufletul sa se supuna inaltelor stapaniri, caci nu este stapanire decat de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt randuite. Pentru aceea, cel ce se impotriveste stapanirii se impotriveste randuielii lui Dumnezeu. Iar cei ce se impotrivesc isi vor lua osanda' (Rom. 13, 1-2). Mantuitorul s-a supus chiar judecatii nedrepte a lui Pilat, dand pilda de supunerea datorata autoritatilor statului" (Invatatura de credinta crestina ortodoxa, site-ul oficial al BOR). Asadar: acela care se impotriveste autoritatilor se impotriveste lui Dumnezeu si cine se impotriveste lui Dumnezeu isi va lua osanda.
Pentru ca majoritarismul acesta religios, la care Traian Basescu "achieseaza" (ce cuvant oribil!) fara scrupule, din dorinta de a-si consolida propriul majoritarism, pentru ca majoritarismele acestea doua ma enerveaza, prefer sa ma opun si sa raman un gnostic si un negativist.
Personal, cred mai mult in povestea cu lumea care a fost facuta de un arici decat in sinceritatea credintei lui Basescu. Si prefer un politician care cauta sa se justifice cu orice, chiar si cu cele mai diabolice argumente, unuia care il scoate in fata pe bunul Dumnezeu!

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO