Opinii

Arthur Suciu: Inversarea lui Basescu

07.12.2007, 20:42 14

N-as privi cu atata scepticism la proiectul de formare a unui nou partid de dreapta. Faptul ca unirea PLD cu PD s-a facut sau se va face din scurt, la ordinul lui Zeus, nu ar trebui sa sperie pe nimeni. Basescu e patit cu fuziunile. Stie ca a proceda onest, anuntand proiectul din timp, inseamna a-l ingropa. Nu asa s-a intamplat cu PNL? Puse in fata faptului implinit, cele doua partide nu au acum decat a se conforma. Vor fi cativa lideri centrali si locali, care vor face scandal sau vor pleca - si cu asta basta. La sfarsitul lui ianuarie, noul partid va fi lansat la apa, cu sampania de rigoare. Calitatile cele mai importante ale lui Traian Basescu sunt: imaginatia, franchetea si simtul istoriei. Din punctul meu de vedere, chiar proiectul lui Traian Basescu are aceste trei calitati.
Desi va fi condus de cel mai obedient politician (Emil Boc) si de cel mai mare traseist politic (Theodor Stolojan), partidul lui Basescu este in primul rand ceva nou, ceva proaspat. Apoi, trebuie spus ca aceasta miscare politica de anvergura are un caracter coagulant (neobisnuit la un distructiv ca Basescu) si vizeaza ocuparea unui spatiu ideologic nou. Pentru a intelege despre ce este vorba ar trebui sa ne gandim la felul in care am interpretat pana acum jocul partidelor. Parerea mea este ca, din 1990 si pana de curand, PSD a fost adevaratul partid conservator (al valorilor anterevolutionare), in timp ce partidele de dreapta au fost reformatoare. Am trait ani in sir intr-o conditie politica nefireasca, iar ceea ce incearca sa faca Basescu acum este o inversare cu scop terapeutic. PDL sau cum se va numi se va deplasa puternic spre dreapta conservatoare, devenind primul partid normal sau normalizat din Romania. Este o situatie in care ar fi trebuit sa se afle PNTCD, daca ar fi castigat alegerile din 2000.
Scopul urmarit de Traian Basescu prin trecerea inspre dreapta a PD si apoi unirea cu PLD este, asadar, schimbarea de ordin structural a sistemului politic. Intrebarea este: cum ar trebui sa reactioneze PSD si PNL fata de acest proiect? Asa cum se vad lucrurile acum, realizarea unui mare partid de dreapta este pozitiva chiar si pentru PSD, care are astfel sansa de a redeveni polul opus, de a se croi de asta data legitim pe o ideologie de stanga autentica.
PSD nu va mai reprezenta nostalgia comunismului, ci avangarda stangii, un partid aproape liberal de stanga. Iata de ce formarea partidului prezidential obliga acum PSD sa se reintoarca la electoratul sau traditional, sa atraga noi grupuri sociale fara a mai fi in pericol de a fi acuzat ca este un partid cripto-comunist.
Ce se va intampla insa cu PNL? Liberalii se afla in prezent in cea mai proasta situatie posibila. Aflati in afara tensiunii dintre cei doi poli, ei au cel mult sansa de a deveni jumatatea de partid necesara
intr-un sistem clasic cu doua partide si jumatate. O formatiune balama, in cel mai bun caz. Miza PNL este aceea de a intra in viitorul Parlament, ceea ce inseamna ca nu ar fi deloc exclus ca liberalii sa faca parte si din viitorul guvern.
Formarea partidului prezidential este de natura sa provoace atat PSD, cat si PNL, sa oblige cele doua partide la o forma de colaborare. Este insa util ca social-democratii si liberalii sa raspunda acestei provocari? PSD si PNL au electorate distincte si antagonice, construite pe clivajul cripto-comunisti - anti-comunisti. De aceea, incheierea unei aliante preelectorale ar afecta ambele partide. Spuneam insa anterior ca deplasarea spre dreapta a partidului lui Basescu - cel care a condamnat comunismul - anuleaza acest clivaj. Indirect, este indicata ca solutie surprinzatoare pe zona de centru-stanga o fuziune intre PNL si PSD. Asa ceva pare cu totul si cu totul aberant, dar in esenta ar fi o miscare cat se poate de coerenta, care ar conduce la formarea unui mare partid social-liberal, un concurent foarte serios pentru partidul prezidential si conservator. Pentru asta iti trebuie insa chiar mai mult curaj decat are Basescu. Deci, nu se va intampla, PSD si PNL nu vor da curs provocarii, chiar daca vor pierde alegerile.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO