Opinii

Bogdan Teodorescu: Poporul PSD, in vizita la Hotel Confort

23.10.2006, 19:15 50

Dezbaterea de sfarsit de saptamana dintre Oprescu si Vanghelie este, de fapt, doar un paravan al realei confruntari din PSD, cea dintre tendintele "reformatoare" ale grupului de la Cluj si cele de "restauratie" al caror purtator de mesaj a devenit Sorin Oprescu.
Mircea Geoana, produs al grupului de la Cluj, si al unei anume viziuni politice a acestuia este confruntat la numai cateva luni de la decapitarea lui Adrian Nastase regizata de el si de colaboratorii sai (spectacolul de artificii de la hotelul Confort) cu o noua contestare a actiunii sale manageriale in fruntea PSD.
Sorin Oprescu este un adversar profund incomod, fiindca personalitatea sa publica si mai ales discursul sau se revendica din electoratul traditional al PSD, cel inventat de Ion Iliescu, mostenit apoi de Adrian Nastase si ignorat cu furie de actuala conducere. Sintagma pe care o foloseste Sorin Oprescu - poporul PSD (utilizata in 2002-2003 de Miron Mitrea in varful perioadei sale de imagine publica) - sugereaza chiar terenul pe care acesta intentioneaza sa duca batalia ce va urma.
Geoana si cei de la Cluj au incercat in permanenta sa modifice componenta sociala a sustinatorilor PSD. Prin mesaje reformatoare, prin atitudini politice noi, prin actiuni in interiorul organizatiilor au sperat ca bazinul social-democratilor sa se primeneasca si sa se imbogateasca. Se vorbea de electoratul de stanga din orase, un electorat mai educat, mai putin sarac si mai putin dependent de stat decat cel standard. Intr-un fel, Mircea Geoana a reusit acest lucru, avand un coeficient de incredere superior intentiei de vot a partidului, fiind deci apreciat si de oameni din afara spatiului PSD.
In acelasi timp insa, intentia de vot a scazut, nu s-au adaugat noi veniti, dar o parte din cei vechi au plecat prin vecini. Mircea Geoana nu a reusit sa reinventeze poporul PSD. Doar sa-l reduca numeric si sa-l dezorienteze ideologic. Probabil ca inca un an sau doi de suprematie a grupului de la Cluj ar duce la o reformatare a acestui grup de votanti, de unde PSD-ul s-ar putea recladi pe alte premise.
Destul de clar este insa ca o asemenea optiune ar atrage dupa sine si pierderea alegerilor din 2008. Solutia Maior de la SRI este un mesaj al lui Mircea Geoana, dar si al lui Traian Basescu si al liderilor PD, ca pierderea alegerilor din 2008 de catre PSD nu inseamna neaparat inca patru ani de opozitie. De aceea, Sorin Oprescu si platforma sa, deocamdata doar enuntata, de resuscitare a poporului PSD vin intr-un moment critic al partidului. Oprescu este un vorbitor mai bun decat Mircea Geoana. Si el face parte dintre pesedistii care obtin aprecieri si in afara votantilor partidului. O vreme apartenenta sa la organizatia Bucuresti a fost o piedica pentru o cariera nationala, dar odata introdus criteriul geografic de clujeni, aceasta sorginte regateana a doctorului pare a fi de bun augur.
Orice, numai din Ardeal nu, par a spune liderii mai multor organizatii din sud si din Moldova, bazine traditionale ale PSD-ului inca de pe vremea cand se chema FSN sau FDSN si care acum sunt puse la colt de politica intelectualizata si orientata spre orase a actualei conduceri. Intr-o dezbatere fata in fata, probabil Oprescu va fi mai savuros si mai convingator decat Geoana. Dar acest vot nu este unul popular. Nici bucurestenii, nici taranii si nici pensionarii nu vor avea nici un cuvant de spus. De votat vor vota delegatii PSD. Componenta delegatiilor este facuta de actuala echipa de la conducere. Oamenii lui Geoana si oamenii lui Mitrea.
Ca intotdeauna o buna parte din rezultatele congresului se rezolva inainte de acesta. Aparent, intre Geoana si Mitrea au aparut deosebiri sau chiar divergente, fapt cu atat mai interesant cu cat atat in 2005 cat si la Hotel Confort, victoriile lui Geoana au fost desenate de Mitrea si de oamenii lui. Daca potentialul logistic al lui Mitrea se adauga sarmului personal al lui Oprescu si parghiilor de sustinere ale lui Iliescu, este posibil sa asistam la o rasturnare a actualei situatii, ea insasi foarte instabila.
Oprescu are insa ghinion. De doua ori a candidat pentru primaria generala si de doua ori a pierdut la cateva mii de voturi. Infrangerea din 2000, o infrangere ciudata ca sa nu folosim cuvinte mai drastice, a dat nastere omului politic Traian Basescu. Adversarii sai din PSD invoca acest ghinion si vor marsa pe lipsa de potential real a unui lider care a pierdut de doua ori. Daca votul pentru presedintele PSD ar fi unul popular, Oprescu l-ar invinge relativ usor pe Geoana. In organizatii insa, unde calculele se fac altfel, batalia va fi foarte stransa, fiindca nu este deloc clar daca masa nemultumitilor pe care conducerea lui Geoana i-a creat este coalizabila si daca da, daca este coalizabila sub Oprescu.
De aceea, confruntarea cu Vanghelie si cu organizatia de Bucuresti este poate cea mai mica dintre problemele lui Sorin Oprescu. Este o problema delicata de imagine daca organizatia al carei presedinte esti nu te sprijina in ascensiunea ta politica, dar nimic mai mult.
Un lucru este insa sigur... Dintre contracandidatii pe care acum PSD-ul ii poate propune lui Mircea Geoana (luand in calcul retragerea temporara a lui Nastase provocata de farsa judiciara a termopanelor), Sorin Oprescu este de departe cel mai dificil, iar utilizarea lui Vanghelie ca varf de lance impotriva sa este o dovada ca Geoana si consilierii acestuia au pus deja la cale un plan de actiune. Care este acesta? Destul de simplu... Daca Oprescu pica in cursa si incepe sa polemizeze cu Vanghelie, demonstratia e incheiata. Nu are fata de presedinte de partid, daca nu-si poate domina nici macar presedintele executiv de la organizatie.
Daca nu intra in polemica si nu-l vedem pe ecrane spunandu-si lucruri cu primarul de la sectorul 5, vor urma, zic eu, si alte actiuni, chiar campanii media, poate dezvaluiri picante din trecutul doctorului si, de ce nu, dupa modelul din aceasta primavara chiar si activarea dosarului inghetat de la DNA.
Si apoi, Hotelul Confort se poate pregati de noi oaspeti. Fiindca precedentul a fost deja creat, iar puterea si opozitia au dovedit ca pot conclucra atunci cand interesele mutuale o cer.

Bogdan Teodorescu este directorul general al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO