Opinii

Bogdan Teodorescu: Revolutia capitalista din septembrie

04.09.2006, 19:03 38

Intr-o aparitie televizata, primarul Capitalei Adriean Videanu a afirmat ca Romania are in acest moment cea mai mare productivitate a muncii de la Epoca de Aur incoace, rezultat al bunei politici economice a actualei coalitii, dar mai ales, rezultat al performantelor domnului Pogea, fost viceprim-ministru, in prezent candidat din partea PD pentru postul de city manager al Bucurestilor. Tot in aceeasi aparitie publica, intrebat in legatura cu nenumaratele lucrari care se desfasoara in Bucuresti, primarul general a raspuns: vorbim in septembrie! Replica este buna, nu este foarte angajanta si in acelasi timp induce fermitate si autoritate. Indica o buna stapanire de sine si o buna cunoastere a problemelor pe care persoana trebuie sa le controleze si coordoneze, inclusiv introduce ideea de termene precise, deci de rigurozitate si de seriozitate. Spusa cu privirea spre camera, fara zambet si fara grimase, replica de care vorbim ne arata un primar general modern, echilibrat si competent.
Exista o singura problema. Emisiunea a avut loc cu cinci zile inainte de luna septembrie... Ceea ce transforma toata expunerea intr-o cacialma trista, intr-un continuu si neintrerupt joc de imagine facut nu in profunzime, ci pas cu pas dupa principiul sa ies bine acum si maine om mai vedea. Nu poti transmite bucurestenilor ca in cinci zile transeele din oras se vor umple cu asfalt neted, fiindca nu te crede nimeni. Si atunci recurgi la o stratagema. Vorbim in septembrie este o propozitie care nu inseamna nimic, dar care, de fapt, manipuleaza ascultatorii prin inducerea ideii - nerostite - ca atunci lucrurile se vor rezolva. Este doar o smecherie de comunicare. Uneori tine, alteori nu, dar oricum folosind-o iesi mai putin sifonat decat daca ai accepta ca lucrarile mai dureaza mult si bine, nici tu nu stii cat, sau ca nu ai luat niciodata in calcul ca ele sa se incheie inainte de intoarcerea oamenilor in concedii si ca, practic, nici nu prea conteaza cand sau cum se incheie.
M-am intrebat de nenumarate ori cum ar reactiona multimea la o declaratie de acest tip. Cinic de cinstita. Asa ca in filmele americane din anii '50 cand trebuia reconstruita increderea in politicieni. Ar aprecia adevarul? S-ar bucura de transparenta celui din fata lor? Probabil ca nu. Personajul acela politic, daca ar face aceasta experienta, ar cadea dur in sondaje. Fiindca pune in spatele cetatenilor o povara pe care ar trebui sa o poarte doar el. In sondajele de opinie apare ca peste 75% dintre romani cred ca o duc la fel sau mai prost ca in guvernarea PSD, cea pe care Alianta din care face parte si domnul Videanu a schimbat-o. Pe de alta parte, tot aceleasi sondaje ne arata ca peste 40% dintre romani voteaza Alianta D.A., iar increderea in Traian Basescu, port-drapelul acesteia, este in continuare sus. (Nu stim inca efectul adevarului asupra imaginii Monei Musca.) Toate aceste date le amestec cu enuntul domnului Videanu referitor la cea mai mare productivitate a muncii. Teoretic, daca 75% crede ca traieste la fel sau mai prost, atunci acest enunt ar fi trebuit sa fie primit cu vorbe grele, din acelea la care televizorul bipaie cand sunt rostite. Dar cred ca nu a fost asa. Cred ca privitorii acelui interviu au primit cu seninatate si chiar cu oarecare satisfactie respectiva statistica fericita, cea privitoare la productivitatea muncii, si toate celelalte hiperbolizari ale primarului general. Asa cum tot linistiti au primit si enuntul lui Traian Basescu ca in Romania a fost sugrumata coruptia sau afirmatia lui Popescu-Tariceanu ca actualul guvern este cel mai competitiv din istoria recenta. Dupa cum sigur nu au primit deloc bine declaratia lui Emil Constantinescu: am fost invins de securisti.
Oricat pare de ciudat, sinceritatea sau transparenta, cum este numita mai recent, nu este un atribut foarte dorit in relatia dintre politician si alegator, mai ales daca este vorba de stiri proaste. Politicianul nu spune ca exista o problema grava ca sa nu se isterizeze publicul (sunt discipline universitare care analizeaza modul de comunicare si de gestionare al unor asemenea crize), dar nici publicul nu arde de nerabdare sa auda dinspre cei alesi vesti rele. Sinceritatea este apreciata la nivelul jocului de imagine al lui Traian Basescu. Nu stiu unde mi-e dosarul, spune seful statului. Daca ar fi adoptat o pozitie de tip Iliescu, incruntata si oficiala si ar fi spus ca exista niste proceduri care trebuie aplicate si niste comisii care trebuie infiintate si niste studii care trebuie facute pentru a vedea unde si daca exista vreun dosar, atunci alegatorii ar fi tras concluzia ca, sigur, ceva se ascunde. Asa, totul pare ok. Cum il am, cum vi-l dau... Si subiectul e inchis. Mai ales, ca pentru cetateni, nici nu este foarte important. Dar acesta este nivelul maxim de sinceritate care functioneaza in relatia dintre alegator si ales. Tot restul este joc de imagine si adaptare a comunicarii la asteptarile cetateanului. De aceea, vorbim in septembrie a domnului Videanu nu inseamna nimic. Chiar daca in septembrie nu o sa avem despre ce sa vorbim...
In toata aceasta poveste despre manipulare exista un singur risc. Fiindca altfel ar fi prea simplu. Totul se surpa, daca multimea se simte, dintr-un motiv sau altul, agresata de politician, de actiunile si de vorbele sale. Iar una dintre cele mai probabile agresiuni este senzatia de batjocura, ideea ca, de fapt, cei din varf, fac misto de tine. Fiecare partid din opozitie incearca, in precampanii si in campanii electorale, sa induca exact aceasta idee. O buna parte a votului negativ a plecat si va pleca de la aceasta prezumtie, mai putin decat de la criteriile pur materiale. Daca un anumit prag al insuportabilitatii imagologice a fost atins, atunci trimiterea la septembrie facuta de primarul general (sau alte smecherii de acest tip) poate fi exact scanteia care aprinde pulberea. Fiindca in relatia dintre votant si votat sau dintre dominant si dominat, butoiul cu pulbere este mereu acolo, intre cele doua tabere, gata sa fie detonat.

Bogdan Teodorescu este directorul general al Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO