Opinii

Ce invataminte avem din criza gazelor

14.01.2009, 18:25 17

Cand un uragan cum a fost Katrina in SUA sau un cutremur ca acela de anul trecut din China lasa sute de mii de oameni fara case, fara curent electric sau fara gaz, nu te poti decat resemna. Nu ai cum sa te revolti impotriva naturii.

Dar cand oamenii iau ei insisi decizii care au aceste efecte, nicio scuza sau explicatie nu este de ajuns. Cat de primitivi sau cat de stupizi putem sa fim noi, oamenii, ca sa ne provocam noi insine asemenea suferinte?
Zeci de mii de locuinte, spitale, gradinite, crese, scoli din Europa sunt in frig de 10 zile, pentru ca unicul furnizor de gaz, Gazprom din Rusia, a decis sa opreasca gazul din cauza neintelegerilor cu Ucraina.
Oprirea gazului de catre rusi in plina iarna, cu temperaturi de -10, -20 de grade Celsius, este similara de fapt unei declaratii de razboi.
Este o calamitate provocata deliberat. Este ca si cum ai arunca cu bombe. Este o demonstratie de forta rudimentara careia din pacate Uniunea Europeana i-a raspuns prea slab pana acum.
Daca teroristii ar fi aruncat in aer conductele de gaz, asa cum au aruncat in aer World Trade Center in 2001, ar fi fost, paradoxal, mai de inteles decat ceea ce se intampla acum.
Dar sa creezi deliberat un asemenea dezastru, cu consecinte dramatice, de necalculat practic, iese din categoria deciziilor rationale.
Ce vor rusii? Sa creeze panica? Sa sperie oamenii? Daca da, au reusit. In mod cert au reusit sa atraga antipatia nu numai a celor care oricum nu-i aveau la inima, dar si a statelor slave ca Bulgaria sau Serbia despre care spuneau ca sunt "surori". Daca exista un conflict cu Ucraina, de ce nu poate fi rezolvat vara, cand oprirea gazului folosit la incalzire in locuinte si scoli nu provoaca un asemenea dezastru? Mai ales ca rusii mai oprisera o data gazul cateva zile in plina iarna acum trei ani.
Daca au ceva de impartit, de ce nu merg la Haga?
Ce vina am eu, consumator roman sau bulgar, care imi platesc gazul la timp catre Distrigaz, care plateste la randul sau la timp catre nu stiu ce intermediari ai Gazprom (tot rusi de fapt) ca Ucraina si Rusia nu se inteleg la pret?  
Este surprinzator ca intr-o mare parte din media romaneasca cei condamnati nu sunt rusii - "sunt o mare putere, este de inteles ca trebuie sa se manifeste, suntem la mana lor", ci ucrainenii. De parca noi am platit ucrainenilor pentru gaz si nu rusilor.
Fura sau nu gaz Ucraina din conducte? Nu este treaba noastra. Noi platim Gazpromului gazul, Gazpromul trebuie sa ni-l livreze. Asta-i situatia. Este responsabilitatea celor care incaseaza banii sa livreze marfa.
Ironia cu atat mai mare este ca, din cate spun specialistii, gazul trebuie ars continuu pe masura extragerii, iar dupa circa 10-12 zile de oprire a furnizarii Rusia nu mai are unde sa depoziteze si trebuie sa reia livrarile.
Mai mult, Gazpromul pierde incasari zilnice de 150 de milioane de euro.
Cine castiga de aici? Nimeni. Cine sa castige dupa o calamitate?
Dar astfel de experiente au invatamintele lor.
Primul este ca nu trebuie sa ai o singura sursa de aprovizionare. Taranii romani nu sunt prosti cand isi fac put in curte chiar daca au si acces la reteaua de apa si nici cand nu isi strica sobele chiar daca isi pun centrala, pe gaze sau pe lemne, dar care are nevoie ca sa functioneze de curent electric. 
Al doilea este ca trebuie sa ne redescoperim vecinii. Serbia a luat gaz de la Ungaria, Bulgaria ar fi luat de la Romania daca ar fi avut o teava.
Sansa Romaniei in acest conflict a fost nu numai ca avem propria noastra productie de gaze si rezervele aferente, ci ca, ceea ce prea putini au spus, aproape jumatate din locuinte sunt incalzite, conform Statisticii, cu "combustibil solid", adica lemne.
 
  • Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO