Opinii

Ce ştiri aţi citit în 2011?

Autor: Radu Racu

22.12.2011, 00:01 166

Autostrăzi, maşini electrice, Naţional Arena, următorul iPhone şi cursa pentru cloud computing, acestea erau temele care atrăgeau cel mai mare interes pe site-ul zf.ro, într-un început de an 2011 în care părea că toată lumea se săturase de criza care dura deja de doi ani, iar ieşirea din recesiune era foarte probabilă.

Aş împărţi din acest motiv 2011 în două etape. Pentru un redactor online, primele luni au fost singurele de un calm relativ, înainte de declanşarea unor serii de evenimente extraordinare care încă îşi mai produc efectele.

Au fost într-o ordine aproximativă: dezastrul nuclear de la Fukushima, depăşit în gravitate numai de incidentul de la Cernobîl, revoltele fără precedent din nordul Africii care au dus la răsturnarea regimelor politice ce păreau instalate pe viaţă, criza datoriilor din Grecia şi extinderea ei în zona euro culminând cu ameninţarea ruperii spaţiului unic, moartea lui Steve Jobs.

Spre sfârşit de an, parcă în antiteză cu primele luni din 2011, internauţii stau cu ochii pe cursul valutar ca pe butelie, destrămarea zonei euro - o idee absurdă cu 12 luni înainte - apare din ce în ce mai des în analizele publicate în mass-media internaţionale, iar titluri care includ formule precum "soarta zonei euro", "acordul franco-german" sau "Ce va propune Angela Merkel", atrag accesări şi de zece ori mai mari decât poate ar fi prezis cineva în primăvară.

De la jumătatea lunii decembrie, pe pieţe pare că s-a instaurat un relativ calm, probabil pentru că - aşa cum spunea un coleg, speculatorii au plecat în concediu. Se citesc din nou foarte bine materialele despre vacanţe la schi, cadouri de Crăciun sau promoţii de sărbători. Pentru luna ianuarie însă, capul de afiş va fi noul summit UE în care se va discuta iarăşi dacă lumea europeană va mai continua să existe aşa cum o ştim. Rămâne de văzut dacă după acest eveniment începutul de an va deveni mai liniştit sau vom asista la situaţii care vor face să pară criza din vară un subiect de weekend.

Radu Racu este editor ZF / online

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO