Opinii

Cheltuielile statului cu sănătatea s-au dublat în ultimii cinci ani fără o creştere proporţională a calităţii. Cine raspunde?

Cheltuielile statului cu sănătatea s-au dublat în ultimii cinci ani fără o creştere proporţională a calităţii. Cine raspunde?

Autor: Ioana David

13.01.2012, 22:05 780

Fondurile cumulate ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-au dublat în intervalul 2005-2011, ajungând la peste 5 mld. euro, însă în tot acest timp calitatea nu a crescut proporţional. Acest lucru a fost transmis şi în mesajul preşedintelui Traian Băsescu din această seară. Dar, cu toate acestea, se ridică întrebarea: cine răspunde? Cine este responsabilul pentru modul în care sunt cheltuţi banii în sistemul sanitar? Ministrul, preşedintele CNAS sau amândoi? Nu se ştie.

Despre legea sănătăţii s-a scris şi s-a discutat mult în ultima perioadă şi probabil că discuţiile vor continua. Mesajul transmis public în toate aceste discuţii este că se doreşte reformarea sănătăţii pentru că statul nu ştie să-şi administreze banii. Dar avem siguranţa că privaţii vor administra mai bine aceşti bani sau că vor învăţa să facă acest lucru în câteva luni, timpul preconizat că mai rămăsese pentru implementarea acestei legi?

Actorii din sistemul de sănătate nu erau împotriva legii, ci doreau doar că unele aspecte să fie schimbate. Privaţii vorbeau şi vorbesc încă despre introducerea treptată a acestor schimbări şi nu într-un heirup specific românesc. De exemplu, introducerea asigurărilor facultative, prin deducerea lor integrală, aşa cum se întâmplă acum cu medicina muncii. Ar putea acesta să fie un prim pas.

Legea sănătăţii a căzut pentru că cei care au iniţiat-o nu au ştiut să o apare, pentru că timpul petrecut de aceştia în spaţiul public nu a fost suficient pentru a face să se înţeleagă mecanismele din spatele schimbărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO