Opinii

Comisarii cercului instelat

19.11.2004, 00:00 16

Noua Comisie Europeana isi va incepe activitatea, dupa ce a trecut prin emotii si a primit lectii. Cugetarile lui Rocco Butiglione, un conservator italian, despre rostul femeilor in viata sunt deja trecut, dar un trecut care nu va fi uitat, pentru ca a devenit precedent.
Era greu de anticipat ca acest ?cherchez la femme", in varianta comunitara, il va face pe un alt conservator, portughezul Barroso, sa-si retraga echipa inaintea unui vot care, altfel, i-ar fi daramat reputatia. ?Cautati femeia" si rezolvati problema a fost valabil si pentru doua dintre doamnele Comisiei - Ingrida Udre si Nellie Kroes. Letona Udre, pe care guvernul sau a considerat-o ?un candidat bun, in plus femeie" a sfarsit prin a nu corespunde. Olandeza Kroes, care era pasibila de un conflict de interese, intrucat s-a considerat ca nu sta bine unui comisar pentru Politici Concurentiale sa fie si priceputa femeie de afaceri, s-a mentinut pe pozitie.
Cum ?problema doamnelor" parea ca nu este de ajuns, s-au adaugat si emotiile provocate, pana in ultimul moment, de ungurul Laszlo Kovacs. Politician de prima mana la Budapesta, Kovacs s-a dovedit, pur si simplu, necalificat pentru pozitia de comisar al Energiei. In aceste conditii, o alta nominalizare din partea Ungariei -asa cum au facut Italia si Letonia - aparea drept fireasca, avand in vedere ca Laszlo Kovacs, socialist-nesocialist, reusise sa starneasca Parlamentului European o animozitate greu de reprimat.
In timp ce opozitia ungara nu prididea sa spuna despre Kovacs ca a pus tara intr-o situatie ?stanjenitoare si rusinoasa", premierul Gyurcsani nu ostenea sa-l sustina la toate instantele interne.
A rezultat un compromis ironic: incompetent pentru Energie, Kovacs a fost considerat destul de calificat pentru portofoliul infinit mai tehnic al Taxelor, Impozitelor si Politicilor Vamale. Si cand te gandesti ca Ingrida Udre, predecesoarea sa si fost ministru al Economiei in Letonia, a trebuit sa-si faca bagajele? Neplacerile lui Kovacs nu au incetat nici la ultimele audieri din Parlamentul European.
Cel mai important grup, al popular-democratilor, care are 37 la suta dintre voturile legislativului comunitar, prin vocea sceptica a unui lider intransigent, Hans-Gert Poettering, a spus ca audierea: ?a demonstrat slabiciunea acestuia, chiar daca a fost mai bine pregatit decat prima data. Nu se pot astepta multe lucruri de la acest candidat. Printre membrii grupului popular-democrat multi si-ar fi dorit ca si guvernul ungar sa fi actionat ca executivul leton. Parlamentarii au apreciat audierea drept "merge, dar?"
Raceala unor asemenea aprecieri a fost amplificata si de faptul ca noii comisari, Franco Frattini si Andris Pielbags, au primit in urma audierilor aprecieri mai mult decat prietenoase. Cei doi au fost considerati "competenti, apti" si foarte dornici sa colaboreze cu Parlamentul European. Daca, in final, popular-democratii au apreciat audierile doar "satisfacatoare" a fost din pricina faptului ca Laszlo Kovacs a stricat media. Si, probabil, neplacerile comisarului ungar sunt abia la inceput.
Per total, noua Comisie Barroso a tras invatamintele de rigoare. Primo: sa nu superi Parlamentul European. Pentru ca PE este departe de a fi doar un hemiciclu unde alesii motaie. PE este o forta si este de asteptat ca in viitorii ani tendinta "noi avem painea si cutitul" sa se accentueze. De altfel, Poettering nu s-a sfiit sa-i aminteasca lui Barroso ca grupul sau a fost "forta motrice" care l-a impins in fruntea Comisiei Europene. Nu este vorba de raporturi de forta, insa Comisia va tine minte ca era sa nu existe, din pricina ca legislativul a declansat o criza politica.
Secundo: Alegerea comisarilor a fost, este si va fi apanajul guvernelor nationale. Este necesar pentru realizarea echilibrului de forte. Situatia lui Laszlo Kovacs demonstreaza ca atata vreme cat un guvern national ramane ferm in alegerea sa, poate avea castig de cauza impotriva tuturor evidentelor.
Tertio: Un lobby bine coordonat la Strasbourg si valorificarea optima a pozitiilor castigate la Bruxelles pot intoarce situatiile in favoarea guvernelor nationale sau, cel putin, poate pune surdina nemultumirilor. Cred ca mentinerea lui Nellie Kroes drept comisar pentru Politici Concurentiale se datoreaza si faptului ca Tarile de Jos detin, inca, presedintia Uniunii.



* Indira Crasnea este sef al departamentului politic la Agentia de presa MEDIAFAX
indira@mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO