Opinii

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, susţine că există 13 motive pentru care primul ministru Emil Boc trebuie să rămână la guvernare. Cum comentaţi?

Consilierul premierului, Andreea Paul Vass, susţine că există 13 motive pentru care primul ministru Emil Boc trebuie să rămână la guvernare. Cum comentaţi?
20.10.2010, 12:03 67

1. Emil Boc a fost un eficient administrator al resurselorprimariei din Cluj, oras devenit centru al tehnologiei de varf, aldecentei, al civilitatii si al prosperitatii.

2. Emil Boc a reusit sa asigure echilibrul intr-o conjuncturafoarte dificila economica, financiara, sociala, mediatica, juridicasi politica. A incheiat un acord cu FMI, asigurand echilibrulfinanciar al natiunii si a format o coalitie stabila deguvernare.

3. In calitate de premier, Emil Boc si-a asumat reformeradicale, dupa ani intregi de inactiune, de coruptie, de excese, dedezechilibre macroeconomice severe, de probleme structurale amanatesi in continua agravare, de politici economice neadecvate, depolitici sociale nesustenabile financiar si de privatizariincheiate in defavoarea statului si a romanilor. Emil Boc a opritfraudele majore prin privatizari. A introdus legi impopulare,precum cea a pensiilor sau a salariilor unitare, cu scopul de aelimina decalajele mari si nejustificate de venituri.

4. Emil Boc are o identitate doctrinara de dreapta clardefinita. Deciziile sale urmaresc filosofia fiscala a dreptei princare sprijina mai intai pe cei care produc si care muncesc.Urmareste cu prioritate crearea unui aparat administrativ maisumplu, mai putin costisitor, dar mai eficient, informatizat simult mai prietenos in relatia cu cetateanul.

5. Emil Boc pune bazele unui proces ambitios de dezvoltare,bazat pe valorile dreptei, in pofida rezistentei legislative siinstitutionale. Prin valorile dreptei intelege cel putin doualucruri: realism fata de situatia economica si sociala actuala atarii si responsabilitate fata de actualele si viitoarele generatiiale tarii. Emil Boc este premierul care a reusit prin luciditate sasparga cercul vicios al privilegiilor, al statului ineficient siasistential excesiv. Se reevaluează aproximativ 200.000 de pensiispeciale, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziei CurtiiConstitutionale, pensiile acordate abuziv pe motiv de boala sipolitica stimulentelor salariale. Premierul coordoneaza reformareadin temelii a protectiei sociale - prin elaborarea Codului deAsistenta Sociala - pentru a se adresa doar celor cu adevaratnevoiasi si pentru a utiliza resursele financiare eficient, fara acreste presiunea fiscala asupra companiilor si populatiei. In lunanoiembrie 2010 vor fi supuse dezbaterii publice proiectele deflexibilizare a pietei muncii, printr-un pachet de propuneri indomeniul dialogului scoial, a Codului muncii, a Legii contractulcolectiv de muncă şi a celei privind conflictele de muncă, alegilor sindicatelor şi a patronatelor.

6. Guvernul Boc a adoptat un pachet de masuri de relansareeconomica si de creare de locuri de munca, in limitele pe carebugetul public si spatiul fiscal le-a permis. De pilda, firmele aufost scutite de la plata CAS pentru pentru perioada de şomaj tehnic- 7.138 angajatori si 204.942 persoane au beneficiat de aceastamasura -, dar si pentru angajarea somerilor - 1.286 de firme si2.635 persoane au beneficiat de aceasta masura. IMM-urile au fostsprijinite sa-si creasca capacitatea de finantare prin intermediulFondului de Garantare şi Contragarantare (FNGCIMM) care a acordat10.400 garanţii, în valoare de 643 mil. Euro, ceea a dus la creareasi menţinerea a 139.000 locuri de muncă. Guvernul Boc a reusit sainverseze tendinta accentuata de crestere a somajului timp de 21 deluni, intre 1 iulie 2008 si 31 martie 2010, dar pozitionandu-seconstant sub media europeana. Din luna martie 2010, numarul totalal somerilor s-a redus cu circa 90.000 de persoane pana inprezent.

7. Guvernul Boc a introdus facilitati fiscale, precumcompensarea TVA-ului de platit cu cel de rambursat, compensarea dedrept (automata) a creantelor fiscale ale statului cu datoriilecontribuabilului, neimpozitarea profitului reinvestit, cota redusăa TVA de 5% pentru construcţia de locuinţe sociale, diminuareadobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen. Aeliminat/comasat/redus 215 taxe şi tarife cu caracter nefiscal -din cele aproximativ 500 existente in anul 2008 - si simplificamecanismele birocratice prin unificarea declaratiilor de la 1ianuarie 2011.

8. Guvernul Boc a adoptat Legea responsabilitatii fiscale si acompletat legea privind finantele publice locale, introducandmasuri concrete pentru mai buna gestiune financiara, precum:cresterea disciplinei bugetare si asigurarea echilibrului bugetar,imbunatatirea proiectiei si executiei bugetare, diminuareanumarului de rectificari, asigurarea achitarii platilor restante,crearea Consiliului Fiscal independent pentru monitorizare.

9. Guvernul Boc a crescut ponderea achizitiilor publice derulateon-line, transparent, de la 2% in anul 2008, la 15% in anul 2009,obiectivul pentru anul 2010 fiind de 40%. A sustinut adoptarealegii Parteneriatului Public-Privat in Parlament pentru careelaboreaza in prezent normele de aplicare. In luna aprilie 2011 vafi functional si Punctul de Contact Unic care va cuprinde o seriede servicii electronice nationale necesare mediului de afaceri.

10. Guvernul Boc a marit plafonul maxim de acordare aprefinanţării către beneficiarii de fonduri europene de la 15% la40% si a scurtat semnificativ majoritatea proceduriloradministrative. Fiecare autoritate de implementare prezinta lunarun raport transparent privind absorbţia fondurilor structurale.

11. Guvernul Boc a accelerat procesul de descentralizare indomeniul educatiei, al sanatatii si al administratiei publicelocale si accelereaza plata arieratelor. Au fost stabilitestandardele de cost si normativele de personal (numar maxim alposturilor) ce trebuie implementate la nivelul administratieipublice locale pentru a diminua risipa banului public.

12. Emil Boc are constiinta erorii si un mecanism puternic deautoreglare. Are forta sa recunoasca lipsurile si neajunsurileechipei guvernamentale si nu ezita sa le corecteze. A fost cazulaliantei cu PSD, a impozitului minim, dar si a evaziunii fiscalesau a domeniului agriculturii. Referitor la cel din urma, 2010reprezinta primul an în care Romania nu primeste penalitati pentruneplata subventiilor europene la timp, in conditiile în care aufost achitate către fermieri şi cele 1,8 miliarde de lei restanţeaferente anului trecut pentru plăţi de la bugetul naţional.Corectia acestor neajunsuri cere timp, realism, curaj,profesionalizarea clasei politice si a functionarilor publici -asadar, multa responsabilitate si solidaritate.

13. Premierul Emil Boc a garantat independenta media fata deactul de guvernare. Mai mult de atat, guvernul actual nu a avut degestionat doar cea mai severa criza economica din ultimul secol,cea mai divizata si degradata profesional clasa politica, ci si ceamai ostila atitudine jurnalistica care au dus la unison ladecimarea celui mai important ingredient al relansarii economice:increderea populatiei si a investitorilor straini.

Andreea PAUL VASS, consilier al primului ministru,lector la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASEBucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO