Opinii

Contzilla.ro: Noutati in procedura de comunicare intre ANAF si banci a infiintarii si ridicarii popririlor

Contzilla.ro: Noutati in procedura de comunicare intre...
13.03.2020, 08:30 83

O nouă procedură de comunicare a infiinƫării şi ridicării popririlor asupra conturilor bancare a fost publicată în Monitorul Oficial în 12.03.2020, procedură care urmăreşte reducerea timpului de ridicare a popririlor şi eliminarea situaƫiilor în care sumele imobilizate depăşesc valoarea sumelor pentru care s-a dispus poprirea.

Incepând cu luna iunie a anului 2017, actele de executare silită privind înfiinƫarea şi ridicarea popririlor pe conturile bancare se comunică de către ANAF către instituƫiile de credit prin intermediul unui sistem de procesare masivă a acestora, utilizându-se o platformă de pe care se descarcă de către bănci fişierele aferente. Cu toate că acest sistem a constituit o facilitate în comunicare la momentul respectiv, a avut şi câteva neajunsuri fiindcă disponibilităƫile băneşti ale debitorilor erau afectate,  fiecare instituƫie de credit virând sumele pentru care au fost infiinƫate popriri bancare, fără a avea cunoştiinƫă de cele deja virate de către celelalte instituƫii de credit. Acest fapt a condus în nenumărate situaƫii la blocarea şi virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de infiinƫare a popririi.

In procedura aplicabilă din 2017, restituirea sumelor încasate în plus, cât şi procedura privind ridicarea popririlor, se realizează într-o perioadă mai lungă de timp, ceea ce afectează activitatea economică a firmelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO