Opinii

Daca Tiriac are dreptate, atunci Bursa si-a atins minimele

Daca Tiriac are dreptate, atunci Bursa si-a atins minimele
21.05.2009, 00:00 82

Intr-un interviu, omul de afaceri Ion Tiriac (www.businessmagazin.ro) socheaza auditoriul printr-un scenariu cat se poate de sumbru conform caruia nici nu am vazut ce-i mai rau din criza.

Un amanunt important aflam mai apoi, respectiv ca dupa estimarile lui Tiriac punctul culminant al crizei va fi in sase luni, ceea ce pentru multi investitori de pe piata de capital ar reprezenta cea mai buna stire din acest an.
De ce? Pentru simplul motiv ca investitorii de la Bursa nu sunt ancorati direct in economie, ei simt schimbarile care se vor petrece in economie cu sase luni pana la un an mai devreme decat primii, atunci cand actiunile lor incep sa scada sau sa creasca in asteptarea momentelor cheie.
Corelatia la distanta dintre evolutia Bursei si a economiei s-a vazut clar cand in vara anului 2007 actiunile au inceput sa cada, in timp ce incetinirea PIB-ului Romaniei s-a resimtit abia un an mai tarziu.
Astfel, daca Tiriac are dreptate, Bursa a reactionat deja la ce va veni mai greu din criza si de acum se pozitioneaza pe crestere in asteptarea vremurilor mai bune.
Coincidenta sau nu, Bursa a atins niste minime multianuale in luna februarie a acestui an si de atunci a crescut puternic.
De preturile scazute ale actiunilor de la Bursa a profitat anul acesta chiar fiul lui Tiriac, Alexandru, care a achizitionat in martie actiuni ale retailerului IT&C Flamingo International ajungand astfel la un pachet semnificativ de peste 5% din actiuni.
Pentru investitori este mai putin important momentul actual al mersului companiilor, mai de actualitate este cum se vor descurca acestea in urmatoarele luni sau ani.
Omul de afaceri controleaza un holding care anul trecut a avut afaceri de 1,7 miliarde de euro si este puternic angrenat in sectoare care sunt cele mai sensibile la schimbarile care se petrec la nivelul economiei, precum cea a vanzarilor de automobile, imobiliare.
Totodata, Tiriac, prin pachetele de actiuni pe care le detine la Unicredit-Tiriac si Allianz-Tiriac, se afla si de cealalta parte a baricadei in relatia companiilor cu bancile si cunoaste poate mai bine decat oricine cu ce probleme se confrunta acestea in prezent.
Antreprenorii autohtoni simt pe pielea lor cum se descurca economia si cu ce probleme se confrunta aceasta.
Pe de alta parte, nici analistii care-si fac prognozele din birou nu au fost de folos in a anticipa criza sau dimensiunea acesteia.
Rezultatele dezamagitoare raportate de companiile de la Bursa pe primul trimestru nu dau motive nimanui sa intre la cumparare.
Vanzarile scad, profiturile se ingusteaza sau dispar cu totul, lasand in urma niste evaluari deloc atragatoare.
Totusi investitiile cele mai bune la Bursa se fac achizitionand actiuni ale companiilor in momente in care acestea nu se descurca prea bine din cauza unei conjuncturi de piata care nu le ajuta, dar care va trece la un moment dat.
Ca si in viata, companiile au perioade mai bune si perioade mai proaste, nu merg tot timpul ca pe roate.
 
Aceasta opinie nu reprezinta o recomandare de investitii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO