Opinii

Descurcati-va singuri, dar cereti socoteala statului!

05.07.2009, 19:10 38

 

Ziarul Financiar a decis saptamana trecuta, pentru prima data, sa ia atitudine fata de modul cum au tratat patru ministri ai guvernului o invitatie la o conferinta despre programul de relansare a economiei.
Desi ar fi putut fi interpretata ca o problema particulara, ZF a decis sa prezinte situatia asa cum a fost - absenta ministrilor - ca un simbol al faptului ca mediul de business trebuie sa ceara mult mai mult decat pana acum de la administratie, sa faca presiune pentru schimbare si pentru eficienta, si a titrat a doua zi: „Descurcati-va singuri. Guvernul nu stie cum sa relanseze economia."      
Din pacate, timp de 10 ani cat am avut crestere economica, responsabilitatea civica a amortit in Romania. Tot mai multa lume accepta zi de zi ca un fapt de viata portarul de la spital care urla dupa spaga, medicul sef de sectie care fumeaza nonsalant in sectia de reanimare cu o atitudine de stapan, indolenta functionarelor din primarii care pentru o hartie te pun o saptamana pe drumuri.
Rasturnarea brusca a situatiei economiei a marit presiunea pe reprezentantii administratiei publice, care trebuie sa arate ca se misca, ca fac ceva pentru a supravietui in posturi. Problema este ca ceea ce se face se face doar de fatada, pentru imagine. 99% din cei mai inalti functionari ai administratiei au alta agenda decat binele public.
Mesajul ZF catre mediul de business este, in acest an de cotitura: nu-i iertati si nu-i slabiti, cereti, cereti, cereti! Zi de zi, reclamatie cu reclamatie, cereti: parcari pentru masini, piste de biciclete, doctori care sa nu ia spaga, relansarea economiei. 
Capitalismul inseamna libertate, alegere si pretentie. Fiti pretentiosi. La ZF suna cateodata oameni care ne atrag atentia si asupra unei virgule. Cereti la fel de mult administratiei ca si firmei care v-a construit casa sau asiguratorului de unde trebuie sa va recuperati banii.
Dupa 1989, s-au despartit doua lumi: lumea celor care cer mai mult si vor mai mult, inclusiv de la ei insisi, dar si ofera mai mult, si lumea celor care accepta situatia asa cum e si merg cu valul.
Intreprinzatorul este prin esenta un om care vrea mai mult, care nu se multumeste cu un produs, cu un serviciu sau chiar cu veniturile de la un moment dat. Ca un cercetator care cauta cea mai buna explicatie a unui fenomen o data si inca o data, businessul incearca, taie, se intoarce, o ia de la capat, dar schimba lumea pana la urma. Astfel de oameni duc lucrurile inainte.
Iar acum acesti oameni trebuie sa se intoarca catre stat. Binele public nu este o chestiune abstracta, ci se obtine prin presiune, prin munci sisifice.
Protestati, implicati-va, pentru ca altfel veti pierde. Zi de zi, costurile generale se transforma in costuri particulare. Este o iluzie sa creada cineva ca scapa.
Rata de crestere a responsabilitatii si implicarii sociale a ramas mult in urma celei economice. ONG-uri, manifestatii, participari in Parlament, telefoane la primari, la ziare, cereti actiune si rezultate.
Daca oamenii nu participa din convingere la o actiune de protest, nu mai punem votul la socoteala, atunci nu au de ce sa ai aiba pretentii. Iar daca cineva spune: este degeaba, ei se tot schimba la guvernare, aceiasi, nu-i credeti. Puterea este la noi. Ii schimbam pe ei pana schimbam tara.
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO