Opinii

Despre tinte miscatoare

21.01.2005, 00:00 28



2005 a fost declarat un an de referinta pentru politica monetara a BNR prin prisma trecerii la tintirea inflatiei. Aceasta presupune in esenta angajarea credibilitatii BNR in atingerea unei anumite valori a inflatiei de sfarsit de an. Pentru atingerea acestui obiectiv, banca centrala va utiliza in principiu un mix de politici monetare si politici de comunicare care vor fi aplicate in stransa coordonare cu deciziile economice guvernamentale si care vor fi elaborate plecand de la modelarea evolutiilor economice prezente si viitoare. Cum a demarat 2005 din perspectiva (pregatirii) procesului de tintire a inflatiei? Cu stangul. In primele patru saptamani ce au urmat masurilor spectaculoase de reforma fiscala, BNR a preferat sa taca. Este cel putin ciudat ca singurele cifre de inflatie mentionate pentru 2005 au fost pronuntate de oficiali guvernamentali, ale caror estimari au variat de la vagul " o inflatie mai mica decat in 2004" pana la "o valoare cuprinsa intre 6-7%". Dar pietele financiare asteapta opinia BNR. Pentru ca inflatia, nu-i asa, este principala responsabilitate a bancii centrale. Pe langa faptul ca incepem un an in care tintim inflatia fara sa stim ce valoare tintim, semnalele transmise de BNR pietelor financiare sunt confuze si departe de a arata o directie clara. La ultima licitatie a certificatelor de depozit la trei luni, BNR nu a acceptat nici o oferta. Merita subliniat ca nu a anulat licitatia, ci nu a acceptat nici o oferta. Nici macar oferte de 15,70%. Aceasta a facut ca, pe buna dreptate, bancile sa se astepte la o reducere a ratei de referinta cu cel putin 0,75 puncte% daca nu chiar un punct procentual. La doua zile dupa aceasta, BNR reduce dobanda de referinta cu doar 0,5%. Chiar daca multa lume a rasuflat usurata, deoarece o reducere mai drastica ar fi fost riscanta in contextul inflationist actual, mesajul pe care BNR a vrut sa-l trasmita prin refuzul tuturor ofertelor la trei luni a ramas nedescifrat. Din pacate, confuzia mesajelor n-a ramas in acest stadiu, ci a evoluat. Excesul de lichiditate a facut ca dobanzile pe piata interbancara sa se prabuseasca pana aproape de zero. Mai exista totusi o cale de limitare a lichiditatii excesive din sistemul bancar. Licitatiile la luna ale bancii centrale. Insa si aici BNR a avut o noua abordare care a luat bancile prin surprindere. Sumele mici atrase au facut ca notiunea de rata de referinta sa-si piarda relevanta, atat timp cat rata maxima acceptata la ultimele doua licitatii la luna a fost de 14,59% si 13,60%.



Deci la doua zile dupa ce a anuntat o reducere cu 0,5% a dobanzii de referinta, BNR a indus o reducere de-facto de peste doua puncte procentuale. In esenta, sunt trei consecinte ale acestor mesaje nedeslusite. Prima este o confuzie generala, dovedita si de un studiu recent al BNR in ce priveste asteptarile bancilor in legatura cu evolutia dobanzilor. Pe de o parte, bancile sustin ca asteapta peste un an o rata BUBOR la saptamana de 13,5%, dar, in acelasi timp, considera ca peste o luna rata BUBOR la 12 luni va fi de 15,6%. Cele doua rate nu sunt compatibile. In timp ce prima sugereaza o scadere continua a dobanzilor, a doua pare sa fie calculata presupunand o oprire a scaderii dobanzii de referinta sau chiar o inversare a tendintei de scadere in scopul limitarii inflatiei. A doua consecinta este lipsa de incredere in cifra de 7% prognozata de oficiali. Cifrele diferitelor sondaje facute in randul bancilor arata asteptari privind o inflatie de cel putin 8%. Si, in sfarsit, ultima consecinta este legata de ajustarile semnificative ale dobanzilor la depozite pe care unele banci incep sa le faca. In timp ce asteptarile privind inflatia acestui an sunt mai degraba vagi, dobanzile la depozite au scazut deja la 10-12%. Cu perspectiva unei dobanzi reale cuprinse intre 0% si 2%, banii obtinuti in plus in urma impozitului mai mic i-ati depune la banca sau i-ati cheltui pe diverse achizitii?



* Radu Craciun este analist-sef la ABN Amro Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO