Opinii

Dobanda de 45% s-a listat la Bursa

20.01.2009, 17:47 13

 

Comparatia intre dividendele platite anul trecut de companiile de pe Bursa si preturile actuale ale actiunilor poate duce la concluzia ca investitorii se pot astepta in 2009 la dividende de pana la 45% din cat platesc acum pe o actiune si asta nu intr-un an, ci in circa sase luni, pana cand vor fi platite dividendele.
Investitiile in actiuni pentru dividende vor fi insa probabil mult mai riscante anul acesta fata de anii trecuti, dar ar putea aduce si castiguri substantiale. Dividendele ar putea fi mult mai mari anul acesta pentru unele companii, dar altele ar putea sa nu le mai plateasca deloc.
Sezonul dividendelor s-ar putea lasa anul acesta cu adevarate contre intre managerii companiilor si actionarii acestora, mai ales unde actionariatul este dispersat. Lipsa de lichiditati de pe piata si accesul insuficient la credite se simt de cele mai multe ori nu doar in conturile companiilor, dar si in buzunarele actionarilor, iar acestia ar putea cere dividende cat cele de anul trecut sau chiar mai mari.
Profiturile majoritatii companiilor listate au fost anul trecut mai bune decat in 2007, cel putin asa aratau rezultatele pe primele noua luni. Profiturile nu sunt insa suficiente pentru ca o companie sa distribuie dividende, aceasta trebuie sa aiba si bani cu care sa le plateasca.
Managerii companiilor pe de alta parte, speriati de criza si cu accesul mult mai greu la credite bancare, ar putea prefera insa sa tina banii in companie ca sa treaca cu bine criza.
Chiar si incetinirea activitatii economice ar putea lasa anul acesta mai multi bani disponibili companiilor decat in anii trecuti. Scaderea preturilor la materiile prime, cum ar fi petrolul, aluminiul sau otelul, dar si o posibila scadere a cererii fac ca afacerile din domeniul industriei sa aiba nevoie de mai putine lichiditati pentru a finanta operatiunile curente. Pe de alta parte, scaderea cererii de pe toate pietele face ca lansarea de noi proiecte de investitii sau continuarea celor existente sa nu mai aiba sens, cel putin anul acesta.
Pe de alta parte, actionarii fie companii multinationale, fi fonduri de investitii sau chiar persoane fizice ar putea avea nevoie anul acesta de lichiditati mai mult ca niciodata, mai ales ca unele companii au ajuns sa valoreze mai putin decat banii pe care ii au in cont, iar dobanzile, cel putin pe piata romaneasca, sunt pe maxime.
Mai multe companii au anuntat anul trecut programe de rascumparare a actiunilor motivand necesitatea de a sustine pretul actiunilor. Rascumpararea presupune insa renuntarea de catre companii la lichiditati si distribuirea acestora prin intermediul Bursei catre actionari. In plus, mai multe companii fidele in ultimii ani capitalizarii profiturilor, ca Banca Transilvania sau Broker Cluj, au anuntat deja ca intentioneaza sa nu mai capitalizeze castigurile de anul trecut si ca ar putea distribui in schimb dividende.
 
Acest material nu reprezinta o recomandare de investitii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO