Opinii

Dobanzile sunt "dictate" de piata

02.02.2005, 00:00 10

Faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute si la inceputul saptamanii in curs, timp de cateva zile, dobanzile bancare au rupt alinierea a starnit agitatie in unele cercuri ale analistilor financiari. Apoi undele s-au extins, in joc prinzandu-se pana si analisti din banci.
De regula, dobanzile urca repede si coboara incet. Cum insa, de aceasta data, obiceiul a fost incalcat, in sensul ca mai multe banci au coborat mai multe trepte deodata, provocand decalaje mari intre ratele dobanzilor, pe piata creditelor si a depozitelor bancare, unii analisti din banci au enuntat o judecata cel putin bizara: ca vinovata ar fi Banca Nationala, care a produs confuzie prin miscari mai putin previzibile. Argumentand ca... "in ultima vreme, intre dobanda de referinta anuntata de BNR si cea la care se face sterilizarea banilor (dobanda de interventie) a aparut o diferenta de pana la 2 puncte procentuale!" O premisa falsa nu poate sa duca decat la o concluzie falsa: "Nu mai exista plasamente garantate la o dobanda clara". Dar nu vreau sa polemizez cu nimeni. Voi face doar cateva cuvenite precizari.
1. Banca Nationala, incepand din iunie 2004 si pana in ianuarie 2005, inclusiv, a dat mai multe semnale de incredere in dezinflatie. Dobanda de interventie a fost coborata treptat pana la 16,5%. Desi a facut pasi mici, mesajul a fost limpede. Mult timp, insa, bancile comerciale au analizat piata. Apoi, treptat, au dat comanda in vederea unei aterizari usoare. Cele mai multe, insa, au asteptat noi semnale. Toti ochii fiind atintiti pe rata inflatiei. Fiindca de aici vin incurajarile in privinta scaderii dobanzilor. Dar si teama ca o reducere imprudenta ar putea sa faca mai mult rau decat bine. Acum s-au convins ca vremea inflatiei masurate cu o singura cifra a venit intr-adevar. E clar ca, in acest an, datele reale arata ca inflatia are o dinamica mult mai putin impetuoasa decat in 2004. Si chiar daca se scumpesc energia termica si energia electrica, fapt ce ar putea fi urmat de inevitabilele influente in celelalte preturi, atat obiective, cat si subiective, nu ne asteptam la noi explozii inflationiste. De multe ori, inflatia e rezultatul unor stari emotionale. Or, in momentul de fata, emotiile producatorilor si comerciantilor sunt provocate mai ales de teama ca-si vor pierde clientela daca vor continua sa se joace de-a preturile mari, fapt ce conduce la o stare cu totul noua. Temporar, preturile vor creste rapid, dar dupa ce va trece valul se vor calma. E clar: nu vom avea surplus de inflatie. Totusi, dobanzile vor ramane neschimbate la nivelul a doua componente: remunerarea riscului si premiul de atractivitate, pentru a incuraja economisirea. Dar vor interveni reduceri substantiale in componenta care asigura protectia impotriva inflatiei. La o reducere a inflatiei ar fi normal sa intervina o reducere a acestei parti din dobanda.
2. Nu poate fi insa omis un alt fapt esential: ca intr-un proces de reasezare a dobanzilor pot sa intervina si perturbatii. Diferente mari de la o banca la alta. Treptat, insa, piata va determina o noua reasezare a dobanzilor. Pe trepte apropiata.
3. Le recomand criticilor Bancii Nationale sa citeasca bine cifrele. Niciodata, in vremea din urma, diferenta dintre dobanda de referinta si dobanda de interventie n-a fost de 2 puncte procentuale. Ce-a mai mare diferenta abia a atins 0,8 puncte procentuale. Le recomand s-o faca asa... ca exercitiu teoretic. Fiindca, in practica, rata de referinta e folosita cu deosebire in conventiile comerciale, avand rol de dobanda legala. Ea nu da mesaje pietei monetare, ca sa influenteze nivelul dobanzilor. Si sa determine confuzii...
4. Numai dobanda de interventie da mesaje in piata monetara. Fara sa produca nici un fel de confuzii. Pentru ca nimeni, pe aceasta piata, nu intreaba daca dobanda de interventie a BNR va fi ori nu va fi redusa. Toata lumea intreaba cand va fi redusa. De aici concluzia ca toata lumea are incredere in scaderea inflatiei. Semn bun. Dar iata ca BNR inainteaza incet. Sa fie prudenta autoritatii monetare motivata de faptul ca toata lumea crede in calmarea inflatiei si doar BNR are inca indoieli? Nicidecum. Mesajul Bancii Nationale e fara echivoc: obiectivul sau principal, reducerea inflatiei, va fi atins. Numai ca, in acest sens, nu va face nici o manevra care sa preseze asupra inflatiei in loc sa ajute dezinflatia. Asa ca, in ceea ce priveste scaderea dobanzii de interventie, BNR isi alege cu atentie si momentul, si pasul, si frecventa, si curba. Fara sa sfideze insa piata, care in ultima instanta "dicteaza dobanzile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO