Opinii

Giovanni Ravasio: Microintreprinderile nu trebuie impozitate preferential

27.06.2006, 19:53 22

Impozitarea preferentiala a micro-intreprinderilor: o binecuvantare sau un blestem?
In prezent are loc o dezbatere aprinsa in Parlament cu privire la o anumita propunere din noul Cod fiscal, respectiv aplicarea cotei unice a impozitului pe profit, de 16%, asupra microintreprinderilor. Exista initiative de diluare a acestei propuneri, de exemplu prin continuarea aplicarii ratei preferentiale de 3% asupra cifrei de afaceri acelor microintreprinderi care sunt implicate in activitati productive sau celor care au o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro pe an, adica marii majoritati a microintreprinderilor existente. Daca aceste initiative vor avea castig de cauza, cateva consecinte severe sunt de asteptat:
La nivel macroeconomic, aceasta crestere a impozitarii (presupusa a aduce venituri suplimentare de circa 0,5% din PIB) este conceputa ca o alternativa la cresterea unuia din impozitele majore (pe venit sau TVA). Daca respectiva crestere nu va avea loc, atunci va deveni dificil pentru autoritati sa evite o crestere a unuia dintre aceste (sau a ambelor) impozite majore, fapt care ar afecta toti producatorii si consumatorii din tara, nu numai cele aproximativ 200.000 de microintreprinderi. Mai merita mentionat ca, si daca impozitarea crescuta a microintreprinderilor este acceptata, bugetul Romaniei tot nu isi va creste veniturile in proportia ceruta de cheltuielile legate de aderarea la UE. Nemajorarea acestui impozit n-ar face decat sa complice si mai mult lucrurile.
La nivel microeconomic, se pune problema asigurarii unui "teren de joc similar" tuturor actorilor din economie, idee sustinuta in mod repetat de catre Guvern. In practica, impozitarea preferentiala a microintreprinderilor a fost utilizata extensiv de cautatorii de rente, in trei modalitati:
a) prin neplata Contributiilor la Asigurarile Sociale (CAS) aferente muncii remunerate;
b) prin deducerea TVA pentru asa-numitele "masini de serviciu", in fapt, autoturisme utilizate in scopuri personale;
c) prin utilizarea microintreprinderilor timp de un an ca vehicul pentru afaceri cu caracter speculativ, beneficiind de un tratament fiscal preferential, iar la expirarea perioadei, prin inchiderea lor si deschiderea altora noi.
Desigur, exista o multime de oameni onesti, care isi folosesc microintreprinderile pentru a-si castiga traiul de zi cu zi, dar exista si multi cautatori de rente, care utilizeaza fisurile din legislatie pentru a transfera pierderile din buzunarul lor privat in buzunarul public al bugetului. Pentru persoanele oneste, mesajul este acela ca ele nu vor fi dezavantajate, prin noua impozitare, fata de oricare alt producator, fie el micro, mica sau medie intreprindere.
Din cauza elementului de cautare de rente, UE nu tolereaza aceasta impozitare preferentiala a micro-intreprinderilor si a cerut in mod specific Guvernului roman sa ii puna capat la momentul aderarii. Aceasta este o promisiune pe care Guvernul a facut-o si pe care ar trebui sa o onoreze.
Pentru toate motivele aratate mai sus, Parlamentul ar trebui sa reziste la presiunile populiste si sa adopte Codul fiscal intr-o forma nediluata.

Giovanni Ravasio, Centrul Roman de Politici Economice, CEROPE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO