Opinii

În sfârşit, puţină concurenţă?

În sfârşit, puţină concurenţă?

Autor: Ioana David

22.12.2011, 00:00 146

Nu credeam că industria de sănătate, care începuse anul previzibil, cu închiderile anunţate de spitale de stat, o să fie răscolită la final de un nou proiect de reformare, cel mai amplu realizat vreodată în România.

De şase ani scriu despre sănătate, iar în 2011 am relatat, pentru prima dată, despre o nouă lege care îşi propune ca prin concurenţă să aducă "leacul" în sistemul sanitar şi despre spargerea monopolului statului în administarea banilor.

Nu mă aşteptam ca ideea unei astfel de reforme să vină într-un an în care ministrul şi-a dat demisia, iar întreaga industrie era cu sufletul la gură aşteptând rectificarea bugetară pentru a vedea pe ce bani se poate baza în continuare.

Dar noua lege nu este gata, ceea ce lasă loc supoziţiilor.

Actorii privaţi stau cu site-urile Ministerului şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate deschise pentru a vedea când proiectul va fi lansat în dezbatere publică, în timp ce pacienţii se întreabă cât vor fi nevoiţi să (mai) plătească astfel încât să se poată trata decent în sistemul lor de sănătate. Dar câtă încredere să mai aibă în acest sistem când fiecare ministru din cei 20 pe care sănătatea i-a avut a promis reformă?

În mediul privat frământările au fost la fel de mari.

Mă aşteptam să scriu că zece sau chiar mai multe companii să-şi schimbe şeful anul acesta (recordul este de 13 în 2009), dar o surpriză a fost plecarea lui Dan Ivan de la conducerea liderului pieţei Sanofi, pentru ca în urmă cu puţin timp Actavis să anunţe că l-a recrutat.

Delistarea A&D Pharma era anunţată, dar suma pe care acţionarii au plătit-o (44 milioane de euro) pentru a-şi răscumpăra compania a fost de asemenea o surpriză.

La fel de puţin previzibilă a fost şi forma taxei de clawback, pe care autorităţile au adoptat-o în luna octombrie şi pe care producătorii nu o vedeau nici în cele mai "sumbre" scenarii. Pentru că a fost gândită astfel încât producătorii să plătească creşterea consumului de medicamente peste bugetul aprobat, a adus mari bătăi de cap.

În tot acest context, unul dintre cei mai puternici executivi din industria farma şi-a trecut România în agendă: David Brennan, CEO al gigantului farmaceutic britanic AstraZeneca, al cincilea producător mondial de medicamente.

Foarte bun a fost însă anul 2011 pentru operatorii privaţi de servicii medicale, care au reuşit "recordul" de ajunge la final cu investiţii de peste 100 mil. euro în spitale. Ei vor continua proiecte şi în 2012. Vor reuşi să depăşească recordul?

Ioana David este redactor ZF / companii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO