Opinii

Inca 116 pentru Petromidia

28.01.2010, 23:04 25

Deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) incepparca sa graviteze in jurul "numarului magic" 116 la fel cum viatapolitica a gravitat in ultimele luni in jurul "flacarii violet".Deciziile CNVM ar putea avea si alte lucruri in comun cu viatapolitica.

116 (lei vechi) este pretul la care grupul Rompetrol a vandutactiunile Rompetrol Rafinare (RRC) in aprilie 2004, tranzactii careau generat poate cel mai mare scandal de pe piata de capital, cuacuzatii de manipulare a pietei si spalare de bani, si tot 116 leivechi le cere acum CNVM kazahilor de la KazMunaiGaz sa plateasca inplus fata de cei 625 de lei vechi pe care acestia s-au aratat deacord sa ii ofere in oferta publica pentru Petromidia.

In 2004, CNVM spunea ca nu poate aprecia daca pretul de 116 leieste corect, iar acum cere grupului Rompetrol, e drept cu un altproprietar, sa mai adauge 116 lei la pretul pe care acestia au vrutsa il ofere pentru ca asa s-ar ajunge la un pret corect. Lasandcoincidentele la o parte, intentia declarata a CNVM de a protejainteresele actionarilor minoritari ai Rompetrol Rafinare estelaudabila, daca nu ar fi un eveniment singular.

Zeci de oferte de preluare de la companii listate pe Bursa saupe piata RASDAQ au generat in ultimii ani prosteste din parteaactionarilor minoritari insa nu au beneficiat nici pe departe deatata atentie si energie din partea CNVM. Multor investitori aialtor companii li s-a sugerat in schimb sa isi caute dreptatea injustitie daca se considera nedreptatiti.

Celebra a devenit anul trecut societatea Istru Braila, listatape RASDAQ. Compania a vrut sa se delisteze, iar minoritarii auprotestat pentru pretul prea mic pe care evaluatorul GestacoBusiness Consulting l-a stabilit pentru delistare. Acelasievaluator a realizat si primul raport de evaluare la Petromidia,raport respins de CNVM pentru a-i proteja pe minoritarii de laPetromidia. Actionarii Istru isi cauta insa dreptatea intribunale.

Este cumva inclinata CNVM sa ii protejeze mai ales pe ceiputernici? Membrii CNVM, numiti in functii pe criterii politice, aurealizat ca minoritarii de la Petromdia trebuie protejati abia anultrecut, dupa ce Dinu Patriciu, ilustru membru al PNL, a vandut siultimele actiuni pe care le detinea la grupul Rompetrol, iarsenatorul Verstoy Attila (UDMR), unul dintre cei mai mari actionariminoritari ai Petromidia, a cerut public ca drepturile sale deactionar minoritar sa fie protejate.

In 2007, Ziarul Financiar intreba daca kazahii nu trebuie saderuleze o oferta pentru Rompetrol Rafinare, insa nu a primitniciun raspuns de la CNVM timp de doi ani.

Acum, dupa aproximativ trei ani, aproape orice pret ar oferiKazMunaiGaz pentru RRC, minoritarii tot s-ar putea simtinedreptatiti. Chiar si dupa regulile pe care CNVM a decis anultrecut ca trebuie sa le aplice, minoritarii de la RompetrolRafinare au iesit in pierdere. CNVM a decis saptamana aceasta caRompetrol ar trebui sa ofere cel putin 741 de lei vechi/actiune,corespunzand activului net contabil pe actiune. Dupa acelasicriteriu, daca oferta avea loc in termen de doua luni de lapreluarea indirecta, asa cum prevede legea, in 2007 pretul ar fifost cu cel putin 50% mai mare: 1.110 lei vechi pe actiune.

Chiar si asa, decizia CNVM de a pune piciorul in prag inprivinta ofertei obligatorii de la Rompetrol Rafinare va ramaneprobabil un precedent pozitiv in ceea ce priveste protectiainvestitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO