Opinii

Industria in picaj - cat de posibil devine improbabilul?

17.02.2009, 00:00 81
De la 1 octombrie 2008 economia romaneasca a intrat intr-o alta era. Dupa o crestere medie anuala de 4-5% aproape 10 ani, in octombrie productia industriala a scazut cu 3%. Apoi a venit noiembrie cu -11%, iar decembrie a aratat sec:-18%.
Este clar ca trecem printr-un soc. Exact ca o masina ramasa fara benzina, economia a franat brusc din cauza lipsei de finantare. Anul 2009 a inceput de fapt la 1 octombrie 2008, si probabil ca nu numai anul 2009, ci o lunga perioada complet noua.
O asemenea scadere drastica nu a mai fost experimentata din 1990, cand s-au oprit motoarele industriei tot din acelasi motiv - nu mai erau bani.
Niciunul dintre economistii romani nu a intrevazut posibilitatea unei astfel de scaderi. Punctul zero a fost de fapt caderea bancii americane de investitii Lehman Brothers, cand pietele financiare au fost cuprinse de panica.
Dar aici nu este vorba numai de economistii romani. De cativa ani este in voga cartea "Lebada neagra - impactul foarte putin probabilului", a unui fost trader de pe Wall Street, Nassim Nicolas Taleb.
Taleb afirma ca nici nu ne putem inchipui cat de "posibil" este "imposibilul", cu alte cuvinte cat de mari sanse sunt sa se intample ceva considerat a fi "practic imposibil" si ca lumea este guvernata de astfel de intamplari.
Un exemplu, de unde vine si titlul cartii, este faptul ca oamenii credeau ca toate lebedele sunt albe pana au gasit una neagra in Australia.
De fapt, intre posibil si probabil este o diferenta enorma. De pilda este foarte putin probabil sa iasa de 100 de ori la rand cifra zero la ruleta, dar nu este imposibil.
Singurul eveniment cert 100% este rasaritul soarelui (cel putin pentru cateva miliarde de ani). Restul, si mai ales ceea ce este construit de om, este supus schimbarii.
Pentru a intelege anvergura schimbarilor din economiile occidentale, cel mai simplu ar fi pentru cei din estul Europei sa-si aminteasca cum gandeau inainte de '89 despre prabusirea comunismului: era imposibil de admis, era o nebunie.
La fel, cine s-ar fi gandit acum 3-4 ani ca in cea mai puternica economie a lumii, in America, tara capitalismului, statul va ajunge sa plafoneze salariile bancherilor si sa nationalizeze banci?
De aceea, teritoriul pe care a intrat inclusiv economia romaneasca dupa 1 octombrie 2008 este atat de instabil, incat nimeni nu poate banui prin ce ajustari va trece.
Deocamdata, retailul nu arata la fel de rau ca productia industriala, semn ca oamenii continua sa consume. In decembrie, vanzarile de bunuri de larg consum au ramas pe crestere fata de anul trecut: 3%, dar crestere.
Pentru ianuarie, singurele date disponibile sunt incasarile bugetare, care arata o scadere de 8% fata de aceeasi luna din 2008.
Intre timp, este evident ca statul sapa din ce in ce mai mult dupa bani, adica se imprumuta cu sume tot mai mari de pe piata bancara. Ieri a atras 2 miliarde de lei pe 30 de zile, intr-una din cele mai mari licitatii din ultimii ani.
Probabil ca singura certitudine este ca vom vedea date din ce in ce mai surprinzatoare in continuare. Improbabilul devine posibil cu o viteza mult mai mare decat ne-am fi inchipuit. Conform autorului "Lebedei negre", nimic nou daca ne uitam in istorie.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO