Opinii

Iulian Anghel: Romania trebuie guvernata de legi, nu de oameni

25.10.2007, 18:52 11

Presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga marti seara - cand a anuntat convocarea referendumului pentru votul uninominal ce va fi organizat in aceeasi zi cu alegerile europene - ca va fi cu sufletul alaturi de Partidul Democrat. ("Pe cine sa sprijin, pe Hrebenciuc?") Cu zambetul pe buze. Justificarea sa: este alaturi de cei care il sprijina in demersul sau de reinnoire a clasei politice, pentru ca poporul doreste reinnoirea clasei politice, iar votul uninominal este una dintre aceste cai.
Si fireste, mai marii democratilor - Boc, Blaga, Frunzaverde sau Berceanu - il sprijina pe seful statului. De ce sa nu fie el alaturi de ei?
Calculul este cunoscut. Referendumul va esua probabil pentru ca este greu de crezut ca la vot se vor prezenta peste noua milioane de romani (vreo trei milioane sunt in strainatate si putini dintre ei vor vota), adica jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale. Este un lucru important. Dar, in perspectiva, mai important este ca, din asocierea cu Traian Basescu, PD va castiga puncte nu pentru prezent, ci pentru viitor. Gandul PD si al presedintelui nu este la aceste alegeri europarlamentare, ci la localele si legislativele de anul viitor. Care, daca vor fi castigate de PD, ii vor oferi presedintelui arma pentru a "reinnoi" clasa politica.
Abia ajunsi in acest punct, putem observa un aspect interesant: cu cine va reinnoi presedintele Basescu clasa politica? Cu Vasile Blaga, Radu Berceanu sau Sorin Frunzaverde?
Sa presupunem ca guvernul liberal nu este bun. Dar prin ce ar fi mai bun un guvern condus de PD? De ce ar fi Vasile Blaga un premier mai bun decat Calin Popescu-Tariceanu, presupunand ca acesta din urma nu ar fi performant?
Sa ne amintim. Vreme de doi ani si jumatate, PD a guvernat alaturi de PNL. Pe acelasi program, iar guvernul Tariceanu II nu a schimbat programul. Daca programul guvernului Tariceanu II nu este bun, inseamna ca vina apartine si PD.
Programul ca program, oamenii sunt importanti, vor spune democratii. Dar oamenii pe care presedintele ii lauda (si care vor primi multumiri pentru sprijinul acordat) au fost in aceeasi barca cu PNL vreme de doi ani si jumatate. Inainte de a pretinde ceva, Radu Berceanu ar trebui sa explice: cati kilometri de autostrada a construit in vremea Aliantei, cand detinea portofoliul Transporturilor? Primarul general al Capitalei Adriean Videanu ar trebui si el sa vina cu explicatii: Ce a facut pentru Bucuresti in cei trei ani de mandat? Iar Vasile Blaga care aspira la fotoliul de premier ar trebui sa ne spuna, la randu-i, de ce vreme de doi ani si jumatate nu a adoptat legile descentralizarii? Pentru ca intreaga literatura politica arata ca o societate asezata este condusa de legi si nu de oameni.
Intr-o discutie cu un reporter al ZF omul de afaceri Ilie Nastase relata despre teama incercata de o parte a francezilor la alegerea in fruntea statului a lui Fran?ois Mitterand. Iar Nastase conchidea: "Teama nu s-a adeverit, pentru ca Franta nu sta
intr-un presedinte".
Franta nu "sta" intr-un presedinte, ci in legi. De ce-ar "sta" Romania in Traian Basescu sau in Vasile Blaga si nu in legi? Dar merita oare pusa aceasta intrebare cand Parlamentul modifica legile doar pentru a-l bloca pe sefului statului si cand insusi presedintele joaca la limita Legii fundamentale? Sau este singura intrebare care merita pusa?

Iulian Anghel este editor politic la ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO