Opinii

Jucatorul si mediatorul

02.02.2007, 19:04 14

Zilele trecute au scapat in presa informatii din expunerea de motive a PSD privind suspendarea presedintelui. Am vazut insiruite o multime de "fapte" asa-zis anticonstitutionale, de la subordonarea de catre seful statului a serviciilor de informatii pana la conducerea autovehiculului sub influenta alcoolului. Rechizitoriul PSD este cat se poate de interesant, ca radiografie a psihologiei "complexe" a lui Traian Basescu.
Anumite puncte ar putea avea chiar o valoare juridica, dar nu de nivel constitutional. De pilda: cine poate fi dat afara din serviciu pentru ca a condus baut la volan, daca nu cumva este de meserie sofer? Pana la un anumit prag al alcoolemiei, de regula ti se suspenda doar permisul, nu si leafa. Politic, abia, argumentatia are o miza: aceea de a dovedi incalcarea articolului 80 (2) din Constitutie privitor la functia de mediere. Nu intamplator, presupusul artizan al suspendarii presedintelui, Ion Iliescu, a insistat pe acest aspect oarecum autobiografic, ignorandu-le pe celelalte. Dar, chiar si in ceea ce priveste acest punct, Traian Basescu va avea multe de spus in apararea sa.
Cine isi face vreo iluzie ca Traian Basescu a ajuns presedinte ca sa respecte Constitutia n-ar putea fi vindecat decat printr-o cura de istorie. Actualul sef al statului actioneaza constitutional asa cum, de pilda, si Charles de Gaulles actiona constitutional. Intre cei doi exista o asemanare importanta: referirea constanta la popor, amenintarea permanenta cu referendumul. Cand de Gaulles a pierdut primul referendum, si-a dat seama ca a venit sfarsitul carierei sale politice. Nu in institutii si in Constitutie isi punea el increderea, ci in Franta. Daca Franta nu te mai urmeaza, totul este in zadar: nu te mai salveaza nici zece constitutii.
Tocmai de aceea, este destul de putin important daca Traian Basescu si-a facut sau nu treaba de mediator. Ceea ce conteaza este daca Traian Basescu reprezinta poporul sau, cum singur a spus actualul sef al statului, este "proiectia inconstientului sau colectiv". In lipsa atributiilor executive, actiunea presedintelui este pur discursiva.
Omul vorbeste in numele poporului, este vocea poporului, ca sa nu spunem constiinta lui. Ce sa faca seful statului cu functia de mediere? Pe cine cu cine sa impace si cu ce efect? Ce rost are aceasta mediere, cand presedintele nu poate sa faca nimic in mod concret pentru a impaca si capra, si varza? Traian Basescu si-a dat seama ca atat timp cat el nu stapaneste si Guvernul, si Parlamentul, si Justitia, atat timp cat puterile statului nu au fost aduse la ascultare, medierea nu are niciun sens. La inceputul anilor '90, cand Iliescu controla toate institutiile statului, atunci da: iti mai venea sa mediezi. Medierea era, in acea vreme, suprema dovada a puterii, in timp ce acum ea nu este decat o piedica in realizarea propriilor obiective politice.
Ce doreste sa transmita PSD prin intermediul initiativei de suspendare a presedintelui? Dincolo de incercarea de a reintra in piesa, este vorba de a arata ca Traian Basescu nu este atat de puternic pe cat crede lumea. Adica presedintele vrea, dar, vedeti si dumneavoastra, nu prea poate. Traian Basescu ar fi un fel de Don Quijote care se lupta cu morile de vant. Omul este insa putin dus, ca si cavalerul de la Mancha. Nu te poti baza pe el decat la sfarsitul cartii, cand isi revine din nebunie, dar moare. Tactica PSD este corecta, in masura in care presiunea pusa asupra presedintelui ar putea sa-l scoata pe acesta din minti. Efectul ar putea fi dramatic; se poate ajunge pana la revenirea pe fata lui Iliescu a zambetului sau binecunoscut. Daca insa Basescu va avea rabdare, s-ar putea ca, in final, sa nu moara, ci sa revina la Cotroceni calare pe calul alb. Va fi atunci, daca se poate spune asa, ultimul sfarsit al lui Ion Iliescu, iar despre mediere nu se va mai vorbi vreodata. Caci suspendarea presedintelui, daca va merge pana departe, il va pune in cauza nu pe actualul presedinte, ci pe cel care, din 1990 incoace, poarta numele de Mediatorul.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO