Opinii

Lăsaţi Tratatul fiscal. Mai bine spuneţi: de mâine datoria publică nu mai creşte cu niciun euro

Lăsaţi Tratatul fiscal. Mai bine spuneţi: de mâine datoria publică nu mai creşte cu niciun euro

Autor: Sorin Pâslaru

16.03.2012, 00:08 1255

Săptămânile următoare vor arăta dacă strategia de schimbare a guvernului a fost doar pentru a dobândi un spaţiu de manevră sau pentru realiza într-adevăr transformări de substanţă în administrarea ţării.

Însă puţine semne de la noii miniştri arată că ar pricepe cât de crucială este relansarea economiei şi reducerea cheltuielilor bugetare în sectoarele unde risipa este maximă.

În loc să vorbească despre restructurare, audit şi evaluare la sânge a banilor aruncaţi până acum, de la Transporturi până la Dezvoltare sau Mediu, noul premier vorbeşte despre când şi la ce indicatori se va uita ca să vadă dacă sunt bani de mărirea salariilor bugetarilor.

Asta era grija acum, şi este interesant ce piruete a putut să facă preşedintele pentru a justifica ceea ce este evident, de la o sută de kilometri, mită electorală.

Majorare de salarii uniformă, că doar funcţionărimea nu trebuie să se certe că unul a primit mai mult şi altul mai puţin.

În cei trei ani de criză, guvernul Boc a intrat pe multe şantiere, dar nu a făcut decât să se acopere de hârtii şi să nu rezolve în realitate cu adevărat ceva. A început cu salariile bugetarilor, a schimbat de trei ori legea, nici acum nu le-a aşezat corespunzător, încât spitalele stau goale fără medici pentru că nici măcar rezidenţii nu acceptă 900 de lei pe lună în timp ce şoferii din Ministerul de Interne încasează triplu.

A continuat cu pensiile speciale, unde deşi a spus iniţial că face restructurarea pentru economii de 400-700 de milioane de euro nu a reuşit decât să le majoreze şi să suplimenteze deficitul la CAS, piedică acum pentru scăderea contribuţiilor sociale.

A făcut o lege în educaţie care a nemulţumit universitarii de fapt şi se va vedea în toamnă cum va funcţiona clasa zero şi clasa a noua în aceleaşi şcoli unde deja se învaţă în două schimburi.

După atâtea dosare deschise, după atâtea reforme clamate, mai bine să mai răsufle puţin. Să se mai oprească din reformat. Aşa că singurul lucru bun pe care îl pot face este măcar să oprească creşterea datoriei publice. Aţi aruncat cu banii pe bazine de înot fără să vă îngrijiţi să şi funcţioneze - Ziarul Financiar a scris că Ministerul Dezvoltării a cheltuit 30 de milioane de euro în trei ani pe bazine, dar numai unu funcţionează - aţi cheltuit sute de milioane de euro pe an de la Transporturi pentru reabilitări de drumuri care acum trebuie luate de la capăt. Gata. Opriţi şi până nu puneţi la punct un sistem care să arate leu cu leu plăţile, stopaţi-le.

Din acest punct de vedere, foarte timide declaraţiile noului premier la adresa politicilor de până în prezent de cheltuit tone de bani fără rezultate, fără rapoarte care să prezinte amănunţit unde s-au dus sute de milioane de euro.

Luaţi aleator fiecare şef de Regională de Drumuri şi veţi găsi situaţii de incompatibilitate, bănuieli de corupţie, acuzaţii de administrare ineficientă. La Craiova, la Constanţa, la Iaşi. CNADNR a cheltuit în ultimii cinci ani 10 miliarde de euro, adică un sfert din datoria publică, pentru ce? Pentru 150 km de autostradă şi restul reabilitări şi modernizări.

Dacă declaraţiile învăluitoare precum cele de până acum, cu reveniri şi precizări şi câştiguri facile pe subiecte lexicale, vor face regula, atunci schimbarea din februarie chiar că nu a avut rost.

În condiţiile în care tinerii nu mai văd aici viitorul pentru că pur şi simplu salariile sunt prea mici, pentru că sunt trataţi prost de către administraţie, pentru că preţurile la mâncare sunt mai mari decât în Vest, pentru că nu simt că sunt protejaţi şi că sunt cu adevărat importanţi pentru această societate, depopularea se va extinde. Sunt oraşe în România unde a rămas doar jumătate din populaţie în ultimii 10 ani. Nu poţi să construieşti o economie din taximetrişti, vânzători la market şi eventual lucrători agricoli sezonieri.

În aceste condiţii, cel mai bun lucru pe care îl mai poate face guvernul este pur şi simplu să se abţină, să oprească galopul de aruncat cu bani.

Tot vrea preşedintele să fim în primele rânduri la semnarea Tratatului fiscal cu zero deficit bugetar. Să spună - de mâine datoria publică nu mai are voie să crească cu niciun euro. Măcar îşi vor asuma ceva concret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO