Opinii

Mircea Geoana: Cum iesim din criza politica actuala

19.03.2007, 19:02 38

Inainte de vorbi despre solutiile iesirii din criza, cateva cuvinte despre criza politica tot mai grava in care ne afundam.
Reperele principale care au provocat si care intretin criza sunt urmatoarele: Traian Basescu a deturnat vointa electoratului in 2004 prin desemnarea ca premier a lui Calin Popescu-Tariceanu. Aceiasi Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au distrus proiectul politic al Aliantei D.A. prin razboiul lor fara sfarsit. Si tot ei au pulverizat majoritatea parlamentara impotriva oricarei viziuni politice rationale. Drept urmare, astazi avem un conflict intre un presedinte si un premier care isi aduc reciproc grave acuze de coruptie, un conflict in interiorul cabinetului de coalitie intre partidele fostei Aliante D.A., un conflict intre Parlament si presedinte, pentru ca presedintele, a distrus orice urma de majoritate parlamentara a puterii si un conflict intre Parlament si Guvern ca urmare a faptului ca motiunile simple ale Parlamentului nu sunt respectate de premierul Tariceanu.
Sigur, Traian Basescu neaga criza. O neaga si Calin Popescu-Tariceanu. Ei ne spun ca este doar o criza publica in care un rol important il are si mass-media prin intretinerea atmosferei conflictuale. In realitate, Basescu incearca sa ne convinga, pe ultima suta de metri, de faptul ca el nu deturneaza, cu rea-credinta, orice prevedere a ordinii constitutionale pentru a-si hrani foamea de conflict. Iar Tariceanu nu vede criza politica, pentru ca este manat de un singur tel: sa-si pastreze scaunul de prim-ministru.
Aceasta criza este rea pentru intreaga societate, care cade victima colaterala unui conflict prelungit pe care nu-l intelege, nu-l doreste si nu o reprezinta. Nu vreau sa neg la modul absolut virtutile conflictului. Sub formula competitiei politice sau a concurentei economice, conflictul scoate la lumina ce e mai bun si mai util societatii. Problema apare atunci cand regulile sunt incalcate. Cand Traian Basescu deturneaza reguli constitutionale importante exclusiv pentru a provoca starea de razboi, dar niciodata pentru a aduce pacea politica, pentru a construi ceva bun si util societatii, asa cum ar trebui sa faca un presedinte. Cand Calin Popescu-Tariceanu ignora vointa Parlamentului de a demite un ministru. Nici macar invitatia pe care a adresat-o partidelor politice pentru consultarile de maine de la Cotroceni nu reprezinta un instrument al pacii. Traian Basescu se foloseste de aceasta prerogativa constitutionala care i-ar fi permis sa medieze si sa stinga conflictul ca pe o incercare disperata de a reintra in jocul politic si de a demostra ca este un presedinte constitutional care se consulta cu partidele politice. Insa orice om politic din aceasta tara trebuie sa stie ca incalcarea Constitutiei nu e prescriptibila si nu va influenta hotararea opozitiei de a duce procedura suspendarii pana la capat.
Pozitia PSD cu privire la iesirea din criza este foarte clara. Pentru a iesi din criza trebuie sa inlaturam cauzele sale fundamentale: conflictul dintre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, respectiv conflictul dintre PD si PNL. Unul dintre cei doi sau amandoi trebuie sa plece. Alianta a murit si trebuie ingropata. Cum iesim efectiv din criza? In orice caz, nu prin consultari la Cotroceni, pentru ca nimeni nu mai crede in eventuale virtuti de mediator ale lui Traian Basescu. Solutia se gaseste in Parlament. Iar in Parlament PSD are o obligatie si va contribui la depasirea crizei. In primul rand, ne vom respecta statutul de partid de opozitie. Spre deosebire de PD si PNL, noi nu suntem ahtiati de putere. In schimb, ne vom folosi influenta noastra in Parlament - suntem de departe cel mai mare partid parlamentar - pentru gasirea unei formule stabile de guvernare. Cu sau fara Traian Basescu, cu sau fara Calin Popescu-Tariceanu, tara are nevoie de un guvern. Iar prima optiune pe care o exploram este aceea a unui guvern restructurat pe care domnul Tariceanu l-a promis public. Daca ea esueaza, atunci vom explora si alte solutii. Refuzul premierului de a prezenta un guvern restructurat duce automat la motiune de cenzura, ca un instrument terapeutic necesar pe care PSD il aplica pentru a trata predispozitia primului-ministru pentru prelungirea crizei. Daca nici tratamentul-soc nu functioneaza, ne mai ramane o singura solutie: alegerile anticipate. Ipoteza unui guvern de tehnocrati nu este in sine o solutie, ci doar o metoda de temporizare, o varianta pentru pregatirea alegerilor anticipate si asigurarea minimei functionari a guvernului.
Romania arata astazi ca o societate aflata in stare de asediu care are nevoie de un pacificator. Iar acesta nu este nici Traian Basescu si nici Calin Popescu-Tariceanu, care si-au descoperit brusc, peste noapte, false calitati de mediator. Provocand numai crize si uitand de menirea lor de presedinte si de prim-ministru, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au confirmat parerile proaste pe care le aveau despre ei cei care oricum nu ii simpatizau si i-a dezamagit pe foarte multi dintre cei care i-au simpatizat odata. Fie printr-un act de ratiune politica a intregii clase politice, fie printr-un act de vointa a electoratului, trebuie sa depasim rapid criza. Altfel, marele risc pentru cei 22 de milioane de romani este ratarea sansei integrarii. De doua luni si jumatate suntem membri ai UE, dar nici in visele cele mai urate nu mi-as fi imaginat ca Romania va dudui sub ploaia de bombe politice lansate din palatele Cotroceni si Victoria, in loc sa duduie de entuziasmul si energia pozitiva a aderarii.

Mircea Geoana este presedintele PSD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO