Opinii

Multă agitaţie în asigurări

no title

Autor: Ciprian Botea

22.12.2011, 00:00 273

Anul 2011 a adus puţin mai multă agitaţie pentru un jurnalist care urmăreşte o piaţă destul de monotonă, care se rezumă de obicei la aceleaşi cifre seci raportate de asigurători din trei în trei luni (primele subscrise) sau la vreo lansare de produs.

Consolidarea prin fuziuni a unei pieţe cu prea mulţi jucători care se bat pentru bani puţini sau schimbări neaşteptate la vârful mai multor firme au fost evenimentele care au marcat anul 2011.

Suspansul prelungit de la alegerea noii conduceri a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a animat de asemenea piaţa.

Anul 2011 poate fi considerat însă în primul rând anul fuziunilor în asigurări, criza forţând două grupuri financiare europene cu prezenţă puternică în Europa de Est să-şi consolideze operaţiunile locale.

Dacă decizia din primăvară a italienilor de la Generali de a aduce sub aceeaşi umbrelă companiile Ardaf şi Generali Asigurări nu a surprins foarte tare, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul fuziunii dintre Omniasig şi BCR Asigurări, ambele controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG).

Austriecii au insistat întotdeauna pe strategia multibrand aplicată pe toate pieţele pe care operează, dar s-au văzut nevoiţi anul acesta să-şi consolideze businessul de asigurări generale pentru a face economii de costuri.

Decizia de a fuziona Omniasig cu BCR Asigurări, proces în urma căruia va rezulta cea mai mare companie din asigurări, a fost anunţată după o altă schimbare majoră în structura afacerilor locale. Şef de 16 ani al Omniasig şi practic fondatorul companiei, Constantin Toma a plecat de la conducerea asigurătorului în această vară.

VIG a schimbat anul acesta şi şeful Asirom, o altă companie unde austriecii deţin pachetul majoritar de acţiuni, austriacul Boris Schneider fiind înlocuit după şase ani de mandat din funcţia de preşedinte al VIG.

Şi actualul lider al pieţei, Astra, a anunţat în toamnă că va avea un nou director general începând din ianuarie 2012.

O mişcare importantă este însă numirea noii conduceri a CSA - supraveghetorul pieţei. După mai multe luni de suspans şi câteva nume vehiculate pentru preluarea conducerii instituţiei, parlamentarii au decis ca funcţia de preşedinte să fie preluată de fostul vicepreşedinte al CSA, Constantin Buzoianu.

Ciprian Botea este redactor ZF / finanţe-bănci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO